Storken er landet på reden i Smedager
Hunstorken Annika er landet i hendes boligLagt på Storkene.dk den 9. april 2018


En lang flyvetur er endt godt – hunstorken Annika er landet

Ventetiden er endelig slut. Mandag eftermiddag landede den første stork på storkereden i den lille landsby Smedager i Sønderjylland. Det er igen hunstorken Annika, der er nået frem først. Det samme gjorde sig gældende i 2017, hvor Annika lande den 2. april.

Turen fra Afrika har været besværliggjort af ekstremt dårligt vejr på Balkan, der kostede storkene hårdt. Ikke blot blev de trækkende storke forsinket i flere dage. Det må også formodes, at en del storke har måttet lade live i den ekstreme kulde og voldsomme snefald, mens andre storke var så udmattede, at de lod sig samle op på jorden og kom i pleje i private hjem.Annika er netop landet på reden. (Foto: ©Storkene.dk/TV Syd)


Den mest spændende tid for storkefans står for døren

Nu er det så bare at vente på at magen Tommy dukker op. Der kan sagtens gå nogle uger. Tidligere har Annika brugt ventetiden på at lægge ubefrugtede æg, som dog bliver kasseret så snart hanstorken kommer og sørger for, at det næste hold æg bliver befrugtede.

For Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk, er tiden vi nu går ind i, den meste interessante på hele året.

»Det er en vanvittig spændende tid for os der kærer om storkene. En tid, som vi har ventet og forberedt os på i lang tid. Ikke nok er det spændende hvad der kommer til at ske i storkerederne i Smedager og i Gundsølille ved Roskilde. Noget andet vi her hos Storkene.dk også ser frem til er, om nogle af de mange andre storke der opholder sig i Danmark, finder sammen og danner par « siger Mogens Lange Petersen.

Fremgang i nabolandende

For storkebestanden er i fremgang i vores nabolande. Og Jess Frederiksen, der er formand for Storkene.dk, håber, at denne fremgang nu langt om længe udmønter sig i flere storkepar på dansk grund.

»I både Tyskland (Slesvig Holsten), Holland og Sverige (Skåne) har storken i mange år oplevet en bestandsfremgang. Og da vi hvert år ser flere og flere enlige storke i Danmark, bør det kun være et spørgsmål om tid før flere storkepar bosætter sig i vores land. Der findes trods alt egnede steder til storke i Danmark, som kan brødføde et storkepar og dets unger. Og storkereder, det savnes der ikke « siger Jess Frederiksen.

Er man interesseret i at følge med i livet i storkereden i Smedager, kan man døgnet rundt følge storkeparret i Smedager på TVSYD.DK.