Efterårstegn: Storken er fløjet - og kommet
Flere tegn på efterår i naturen 
Storkene.dk den 25. august 2017

 

Storkene er trukket mod syd

Efteråret står for døren og de første tegn herpå, har da også vist sig. Mange af vores trækfugle er allerede forduftet, mens svaler og mursejlere har samlet sig, inden de i samlet flok trækker mod varmere himmelstrøg.

Det samme gælder vores sjældne ynglefugl, storken.  For et par uger siden lettede de første storke fra Skåne og fløj vi Sjælland mod syd.  Også storkeungerne fra storkereden i Gundsølille ved Roskilde, har i denne uge sagt farvel og tak og har indledt trækket med enten Spanien eller Afrika, hvor de vil opholde sig et par år, inden de igen sætter benene på dansk jord.

I Smedager i Sønderjylland holder storkeparret og deres enlige unge stand lidt endnu. Men om ganske få dage, så vil også de være på vej mod overvintringskvarteret.  Indtil da, kan storkeparret og deres unge stadig følges på webcam.


 Storkeunger i Gundsølille før afrejsen. Foto: Merete Carøe


Mit Afrika - i Veksø

En stork, der er lidt anderledes end andre storke, er storken Oskar. Han yngler hver sommer i Skåne, men når han føler trang til at flyve sydpå i august eller september, går vejen ikke til hverken Spanien eller Afrika. Den går derimod til Veksø vest for København. Her bor Oskar hele vinteren og frem til marts måned, hvor han igen vender hjem til Skåne og forenes med fru Oskar.

Oskar kan ses ikke langt fra Veksø Station, hvor Storkene.dk i 2012 rejste en storkerede til ham.  For at han skal klare sig sikkert og velnæret igennem vinteren, vil han senere på året få daglige portioner af små daggamle kyllinger. Uden denne hjælp, ville der ikke være meget Afrika eller Spanien over opholdet.

Udover Oskar, har der i de foregående år været en overvintrende stork i Jylland samt det gamle storkepar i Gundsølille.


Oskar ses her i 2016, hvor han også holdt vinterferie i Veksø.