Storkeunge æder 40 cm gummiliste
Overlever på mirakuløs vis fordøjningen af fremmedlegemenet 
Storkene.dk den 27. juli 2017


Tre ugers dramatik endte lykkeligt

For tre uger siden, startede et mindre drama i storkereden i Smedager i Sønderjylland, da den eneste overlevende storkeunge i denne storkerede, fik serveret en halv meter lang gummiliste af forældrene.

Forældrene har formentlig syntes, at gummilisten mindede om noget spiseligt, og fløjet den op til ungen, der efter møje og besvær, fik slugt det uspiselige fødeemne. Og det hele foregik foran det live kamera, der døgnet rundt overvåger storkereden.

Storkene.dk konsulterede straks med dyrlægen Bjarne Østergård Rasmussen i Hårlev på Sjælland, der vurderede, at storkeungen ikke ville overleve at sluge den lange gummiliste og derfor havde brug for hjælp, for at få fjernet fremmedlegemet straks.  Herefter blev storkeungen hentet ned af reden og i hast kørt til Hårlev Dyreklinik, hvor dyrlægen måtte konstatere, at man ikke kunne fjerne gummilisten, da den var i mavesækken.


Storkeungen Alfred under kniven i Hårlev (Foto: TV SYD)


Storkeungen fik i stedet tilført noget medicin, der skulle hjælpe den med nedbrydningen af den gamle gummiliste, så den kunne komme ud på naturlig måde. 

Efter endt undersøgelse gik turen tilbage til Smedager, hvortil storkeungen ankom tidligt fredag morgen. Efter et døgn med lidt nervøsitet hos både storkeforældre og ikke mindst hos seerne bag skærmen, kunne det konstateres, at storkeungen blev accepteret af forældrene, selvom den havde været borte i adskillige timer.

Her mere end 3 uger efter hændelsen har storkeungen formentlig helt naturligt nedbrudt gummilisten og ”skidt” den ud. I alle tilfælde vokser ungen helt normalt og trives godt og har netop fået navnet Alfred.

 

Storkesværm på vej til Sjælland

I Gundsølille har de to storkeunger taget de første ture ud i det fri og vil de kommende uger tage på gradvist længere udflugter på egen hånd.

Og i løbet af august måned får de sjællandske storkeunger muligvis besøg af mere end 150 skånske unge projektstorke, der i den kommende weekend lukkes ud af de volierer som de er opvokset i.  Til det tal skal lægges 71 vildt ynglende storkepar i Skåne, der ligeledes snart vil lægge vejen forbi Sjælland på vej mod syd.

Projektleder ved det skånske storkeprojekt, Petter Albinsson, oplyser i den forbindelse, at 2017, har været et godt år for storkene.

”Antallet af frie par, der har ynglet i Skåne er større end nogensinde før i projektets historie. Vi har nu dobbelt så mange frit ynglende par i Skåne som for hundrede år siden. Det er historisk”.


Storkeprojektet i Skåne har fået luft under vingerne og skaber rammerne for en ny vild skånsk storkebestand (Foto: Storkprojektet)


Målet for storkeprojektet i Skåne er, at opbygge en vild og bæredygtig stamme af hvid stork. Det sidste vilde skånske storkepar fra den oprindelige bestand ynglede i 1954.

Årets produktion af ungstorke slippes fri lørdag den 29 juli.

For mere information om det skånske storkeprojekt:

http://www.storkprojektet.se/