Skidt år for storken i Nordeuropa
5 æg blev til en storkeunge i Sønderjylland

Lagt på Storkene.dk den 15. juni 2017Koldt regnvejr ryddede ud i storkereden

Endnu engang er det bevist, at vejret har enorm indflydelse på om det skal gå godt eller skidt i en storkerede. Ligesom for storkeparret ved Roskilde, er resultatet af anstrengelserne for det sønderjyske storkepar meget pauvert i år. De 5 æg der for 2 uger siden lå i reden, er nu reduceret til blot en unge.

Vejret har efter Pinse været meget skiftende og de mange og lange kolde skybrud, der var i forrige weekend, betød at den første unge døde efter blot et døgns levetid og at fostrene i 3 af æggene omkom lige før de skulle til at hakke sig ud af ægget. Kun en unge har overlevet og har det i skrivende stund helt fint.


Den enlige storkeunge i Smedager får god pleje af forældrene. Foto: Storkene.dk/TV SYD


Klimaforandringer er godt og skidt nyt for storken

Det er dog ikke kun i Danmark, at storkeparrene har problemer. Det samme billede er lige syd for grænsen, hvor op imod halvdelen af ungerne i den nordlige del af Slesvig Holsten er gået til i den kolde forsommer.

”Klimaforandringer er skyld i fremgang for storken, der nyder godt af, at kunne overvintre tæt på ynglepladserne i Nord. Enten i Sydfrankrig eller Spanien og har dermed en langt større overlevelseschance, end hvad der gælder for de storke, der trækker til hele vejen til Afrika. Her omkommer mange ungstorke på deres første træk. Men de mange skybrud, som klimaforandringerne også har bragt med sig, er derimod en stor trussel mod storkenes yngel i rederne, der omkommer ved underafkøling og det trækker i modsatte retning” siger Jess Frederiksen, der er formand for Storkene.dk

I skrivende stund er der to storkeunger i Gundsølille ved Roskilde og den ene storkeunge i storkereden i Smedager ved Tinglev.  Storkeungerne i Gundsølille har nu nået en størrelse, der gør, at end ikke skybrud kan tage livet af dem. Derimod er den enlige storkeunge i Smedager ikke sikker på at overleve og blive flyvefærdig. Den er endnu så lille og spinkel, at vejret stadig kan gøre det af med den. Først om et 2-3 uger, når fjerdragten kan beskytte dens krop, vil den være helt sikker på, at flyve fra reden i august.


Se live kamera fra storkereden i Smedager her

Se Youtube droneoptagelser fra Gundsølille storkeparret her