7 æg blev til 2 storkeunger
Ringmærkning af sjællandske storkeunger - og storkeunger på vej i Jylland
Lagt på Storkene.dk den 2. juni 2017


Glæden varede kort

I Gundsølille ved Roskilde blev der torsdag aften ringmærket storkeunger i den en af Danmarks 2 beboede storkereder.

Forventninger var store i starten af maj, hvor det kunne konstateres, at der var 7 æg i reden. Men vejret satte en stopper for glæden i midten af maj, hvor et langt og koldt regnvejr gjorde kål på de først klækkede unger. Og at to i det hele taget er overlevet, er lidt af et mirakel.

De storkeunger der nu er i reden, er dog også først sikre på at blive flyvefærdige i juli måned, hvis vejret arter sig de næste 10 dage. De har nemlig en kritisk størrelse, hvor de lige nøjagtig er for store til at blive værnet mod regn af forældrene og endnu ikke har en kraftig fjerdragt til at beskytte mod kulden.

Under ringmærkningen holder storkeforældrene sig meget tæt på reden og er naturligvis nervøse for ungerne. Men så snart ringmærkningen er overstået, er storkene igen på reden for at beskytte deres afkom.

Se video af ringmærkningen herunder.


Storkeungerne under ringmærkningen den 1. juni.

(Foto: Jess Frederiksen)

 

Sønderjyske storkeunger banker på

I Sønderjylland er der først nu ved at være storkeunger i reden i Smedager, tæt på Tinglev. Her er der 5 æg, som forventes at klække lige efter grundlovsdag. Og når det sker, så starter den mest travle tid på året for storkeparret der.

Skal de 5 æg veksles til 5 flyvefærdige unger, kræver det, at ikke blot vejret arter sig, men også, at forældrene skal finde rigeligt med føde, i det intensivt dyrkede danske landskab. Et storkekuld på 5 unger samt de 2 voksne storke, skal hver dag indsamle godt 6 kg føde i form af mus, mosegrise, insekter, frøer og orme. Og det er en stor mundfuld for et storkepar.

Derfor har Storkene.dk indkøbt tilskudsfoder i form af fisk, som vil blive udlagt ved reden, når ungerne kommer til verden. Om det er nok til at få alle unger på vingerne, er langt fra sikkert. For som det skete i Gundsølille, hvor kold regn tog livet af de fleste unger, så kan det samme sagtens ske i Smedager også.


Se storkene fra Gundsølille her

Se live kamera fra storkereden i Smedager her