Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Ny fertilitet til storkepar

Efter et forsømt forår, er der nu håb om storkeunger i 2009

 
 
  
Lagt på Storkene.dk den 27. oktober 2008
 
 
Det forsømte forår

Alle gode gange tre – ja, sådan siger man jo ofte! Men denne gang håber vi nu det nøjes med at blive ved de to. Storkeparret Ida og Emil fra Gundsølille viste sig i foråret at være et meget kræsent et af slagsen, da de nægtede at modtage gaven fra Storkene.dk – nemlig en fix og færdig storkerede, der blev opsat i oktober 2007. Denne fristede tilsyneladende ikke parret, og de valgte at gå i gang med et nyt selvbyggerprojekt efter devisen, selvgjort er velgjort!

 

 
 
 Lars Juel Sørensen er med vemod igang med at rive den gamle selvbyggede rede ned.


 

Storkenes beslutning skulle senere vise sig at være forfejlet, og lagde grunden til, ikke bare et forsømt forår, men en hel forspildt ynglesæson. For byggeprojektet holdt ikke til en forårsstorm, da reden blæste desværre ned før den var færdig. Og selvom det stræbsomme storkepar formåede at bygge endnu en rede, og fik lagt æg, endte det hele i ingenting. Ikke en eneste storkeunge, så dagens lys i 2008.

 

Stress kan være en faktor, som har medvirket til ulykken, da storkeparret har ikke tidligere været ude i en tilsvarende situation. Hvor de normalt parrer sig lystigt, har meget af tiden, gået med at bygge rede. Dette kan have været medvirkende til at fertiliteten ikke helt har nået tidligere tiders højder.

 

 
To ud af tre ubefrugtede storkeæg. Et var knust i reden. Dette var de eneste storke-

æg i hele Danmark i 2008!

(Foto: Lars Juel) 

 

Derfor har storkeparret nu fået endnu en rede op, denne gang på det sted de åbenbart ønsker at yngle, nemlig på skorstenen. Først skulle den gamle rede fjernes, og der lå stadig to hele æg, og et knust.

 

Balancekunsten holdt

Storkene.dk har heldigvis en sand artist i bestyrelsen. Lars Juel Sørensen er ikke blot en bondemand og kasserer, men så sandelig en mand der forstår at holde tungen lige i munden på toppen af en høj skorsten. Nogen nem opgave er det ikke, at balancere med en storkerede på 50 kg. i 13 meters højde, men med stoisk ro, fik Lars sænket reden ned på de de specialkonstruerede beslag, der var fastgjort til skorsten. Og mens Lars tog det roligt, var tilskuerne ikke helt så afslappede. Først da storkereden var monteret og Lars var vel nede igen, kunne roen sænke sig.

 

 

 Kronen på skorstenen, den flotte nye specialfremstillede storkerede.

 Foto: Lars Juel

 

 

StorkKlinik støtter storken

Det nye redestativ er meget solidt og holdbart, og har da heller ikke været billigt. Og da Storkene.dk endnu ikke er en stor og rig forening, søgte man derfor hjælp fra forskelligt hold til byggeprojektet.

 

Da vi var klar over, at der var helt åbenlyse for storkeparret med at få befrugtet deres æg, søgte vi hjælp hos ingen ringere end Nina Stork” udtaler formand for Storkene.dk, Jess Frederiksen”. Og hvem er så denne Nina Stork?

 
 
Nina Stork, indehaver af
StorkKlinik
 
 
Nina Stork er jordemoder og indehaver af fertilitetsklinikken StorkKlinik, som er beliggende i det indre København. Om baggrunden for samarbejdet siger Nina;
 
StorkKlinik måtte selvfølgelig sige ja til at støtte Ida og Emils fremtidige yngel”, udtaler Nina Stork. Og nej, Stork er ikke et navn Nina har købt, men efternavnet Stork er et gammelt slægtsnavn fra Sønderjylland. “Vi på StorkKlinik er i denne sag både inspireret af storken som magisk og folkeligt europæisk symbol på frugtbarhed og af den buddhistiske filosofi om “karma”, dvs årsag og virkning af alle vore handlinger. Nina Stork håber derfor at Danmarks eneste ynglende storkepar vil få sunde unger i deres nye rede allerede næste år. “-Og måske kaster Ida og Emil, lidt ekstra frugtbarheds støv ned over vores fertilitetsklinik, når de flyver hen over København en dag. Man ved aldrig...”

 

Svensk bank medfinansierer

Ikke bare StorkKlinik har været inde og støtte. Også Handelsbanken i Roskilde er inde over projektet mht. finansieringen. Handelsbanken er, ligesom Ida og Emil, af svensk oprindelse, og har ligesom storkeparret valgt at slå sig ned i Danmark. Det var derfor helt naturligt for os, at henvende os til en bank med rod i det svenske, for at finde finansiering. For selv om der er finanskrise, støtter svenskere naturligvis hinanden!

 

 
Parring i storkereden i 2007 - den gang med 3 flyvefærdige unger som resultat. Dette
skulle gerne gentage sig i 2009!

(Foto: Torben Stroyer, JP)

 

Jeg er ret sikker på, at storkeparret med god hjælp fra StorkKlinik og Handelsbanken, nu får en god fast base for de kommende ynglesæsoner, og at der nu bliver basis for mange flere storkeunger. Reden holder i alle tilfælde i rigtig mange år, og skal nu kun vedligeholdes engang imellem. Og så er det forhåbentlig sidste gang vi er nødt til at henvende os til StorkKlinik, for at få storkeunger på vingerne i Gundsølille – nu må resten gå naturens gang”, siger Jess Frederiksen med et smil på læben.

 

Fra sommerresidens til vinterkvarter på 10 minutter

Normalt kommer man ikke fra storkens sommerbolig til dens vinterkvarter på bare 10 minutter. Men dette er som bekendt muligt i tilfældet Ida og Emil. Så efter at have været til opsætningen af storkeparrets nye hjem, kunne man nyde storkeparret fouragere på en af græsmark mellem Herringløse og Hvedstrup, hvorefter de fløj hen til deres gamle hjem i Hvedstrup, som nu er blevet til storkenes midlertidige vinterbolig.

 

Her var Jens V. Bruun, som er en gammel kending af Ida og Emil, forbi for at hilse på storkeparret. Jens tog et dejligt billede, som han var så flink at sende til os.

 
 
Ida og Emil venter på forår - der er lang tid endnu!

(Foto: Jens V. Bruun)

 

 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex