Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkens trækvaner under forandring

Flere og flere storke dropper det lange træk til Afrika

Lagt på Storkene.dk den 26. oktober 2008

Træt af lange flyvninger

Nye undersøgelser viser, at den hvide stork hastigt er ved at ændre trækvaner og trækruter. Gennem århundreder har den storken været opdelt i såkaldte ”vesttrækkere” og ”østtrækkere”. Vesttrækkerne er trukket via Gibraltar for at komme til deres vinterkvarter i Sahel regionen mellem Senegal og Tchad. Østtrækkerne anvender en rute som går via Tyrkiet og mellemøsten, til deres vinterkvarter i det sydøstlige Afrika. Dette siger den tyske storkeekspert og direktør for det tyske fugleforskningsinstitut Prof. Dr. Franz Bairlein.
 
Prof. Dr. Franz Bairlein
 
Gennem vores ringmærkning ser vi nu, at selv storke der tidligere har overvintret i Afrika, nu opholder sig i det sydlige Spanien, og vi ser en tendens til, at storkene tager senere af sted, og endda venter med at indlede trækket helt hen til november. Det er som om de tager bestik af vejret, og først trækker bort, når vejret bliver for surt”. udtaler Franz Bairlein.
 
 
 
Kortet viser de klassiske trækruter for europæiske
storke - en østlig og vestlig rute.
 
  
Omkring 35 storke overvintrer nu i det nordlige tyskland. I Bergenhusen i Sydslesvig, har et storkepar overvintret igennem flere år. Storkenes unger trækker dog bort i løbet af efteråret.
 
I Frankrig er tendensen den sammen. Her overvintrer flere og flere storke i Rhone dalen i den sydvestlige del af landet. Her er klimaet meget mildt, og der findes ikke noget der bare minder om vinter.

 

Klimaforandringer

Hvad årsagen til de ændrede trækvaner er, vides ikke med sikkerhed. Men sikkert er det, at klimaet er blevet mildere og vinteren kortere. Nogle mener derfor at klimaforandringer kan spille en rolle. Klimaet i Spanien er blevet væsentlig varmere allerede, og kan være medvirkende til, at storkene nøjes med et kort træk. I Spanien finder fuglene føde på de store åbne lossepladser, hvor der findes rigeligt med føde.
 
Næppe et kønt syn - beskidte storke søger føde på en losseplads
i Spanien. Her finder de rigeligt med føde.
 

 

Storkeeksperten Georg Fiedler fra Sydslesvig, fortæller, at der i foråret 2008 kom mange storke til regionen, og at storkereder, som var nyopsatte i byer der ikke havde haft storkepar i årevis, blev besat meget hurtigt, og at der endda var kamp om de bedste redepladser.

 

Desværre bevirkede tørken i april og maj at mange storke opgav deres ynglesæson, og smed æg og unger ud af reden på grund af den fødemangel som tørken medførte. Heldigvis kan Georg Fiedler fortælle, at mange af storkeparrene kom tilbage til deres rede i løbet af sensommeren, hvilket viser at de ikke har glemt reden, og formoder at storkene kommer tilbage til næste forår.
 
Den største fordel for storken ved et kort træk er, at mange flere storke overlever trækket. En tur til det sydlige Afrika og tilbage igen, koster mange storke livet, bl.a. ved kollision med højspændingsledninger. Det korte træk bevirker også, at storken nu kommer tidligere tilbage til ynglepladserne end tidligere. Et tur til fra det sydlige Europa til vore breddegrader kan gøres på ganske få uger. Til sammenligning tager en tur til Afrika et par måneder at tilbagelægge.

 

Hvad med Danmark

Om vi så i Danmark kan profitere på klimaforandringer i storkemæssige sammenhænge afhænger af, om vores politikere fortsat vil forvalte vores natur som de gør det i dag. Gør de det, skal vi ikke forvente os andet et par dryp.

 

Der findes naturligvis større naturområder rundt omkring i Danmark, som kan godt kan brødføde storke. Problemer er, at de er for usammenhængende. Der må etableres et sammenhængende net af vådområder, så man så at sige kan trække storken op fra det eksempelvis Sydslesvig. Det vil der helt klart være et perspektiv i, ikke bare for storken, men også for en lang række andre dyr og ikke mindst vort vandmiljø.STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex