Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkens mekka fik pilgrimsgæster

Storkene.dk besøgte Bergenhusen – den hvide storks mekka i Nordeuropa

 
 
Lagt på Storkene.dk den 25. maj 2008
 
Af: Jess Frederiksen
 
Besøg i storkeland

Den 17. maj startede en busfuld forventningsfulde deltagere, sammen med Storkene.dk deres pilgrimsfærd til storkenes mekka i Sydslesvig. Foran lå to dage med sol og storke i massevis!

 

Efter at have siddet fast i næsten en hel time i en bilkø i Sønderjylland, forlod bussen Danmark og de ensformige uendelige kornørkener, og entrerede Tyskland. Rejsens første mål var Dannevirke. Turens guide Hans Skov, som ikke blot er ekspert i storken, men også historisk kyndig, viste os rundt i fæstningssystemerne med stor entusiasme, og berettede levende om de slag der har været igennem tiderne, og om vilkårene for de stakkels soldater der var udstationeret på Dannevirke.
 
 
 
Stork renser ud i reden i Bergenhusen
(Foto: Søren Nancke)
 
 

 

Efter Dannevirke fik de mange deltagere på turen den første ”aha oplevelse”. Et storkepar var på reden i en mindre landsby, som vi passerede undervejs mod Rendsburg. Bussen gjorde et naturligt stop her, og ud væltede de begejstrede passagerer! Dette skulle blive de første storke ud af mange det næste døgns tid, og samtidig den første af en række prøvelser for bussens chauffør. For der er ikke ligefrem levnet plads til en stor turistbus i de små Slesvigske landsbyer.

 

Hen under aften ankom selskabet til Rendsburg, hvor hovedparten af gæsterne blev indkvarteret på Hotel Pelli Hof. Desværre var nogle der måtte overnatte på noget de selv betegner som ”missionshotellet”, som nok ikke var helt så fint som Pelli Hof. Herefter stod den på et overdådigt tysk måltid, så ingen behøvede at gå sultne fra borde.

 

Lars Juel Sørensen, bestyrelsesmedlem i Storkene.dk havde taget sin gode gamle harmonika med, og spillede op til fællessangene, herunder naturligvis ”Storken sidder på bondens tag”. Og så kørte det ellers derud med diverse herlige sommersange.

 

Flere gæster benyttede efter spisningen lejligheden til at komme ud og se Rendsburg. For selv om mange var lidt halvtrætte efter den lange dag i bussen, skulle Rendsburg da opleves og benene strækkes.

 

Bergenhusen

Efter morgenmad på hotellet, var tiden til turens højdepunkt kommet. Efter at have tjekket ud – og alle havde fået afleveret deres værelsesnøgler! – kørte bussen mod Bergenhusen.
 
Storkepar på kirken i Schwabstedt -
netop ankommet til reden.
(Foto: Søren Nancke)

 

I Bergenhusen stødte Jörg Heyna til selskabet. Jörg er storkeekspert og kender til alle storkepar i hele Sydslesvig, og sammen med Hans Skov guidede han os gennem landsbyen, som ud over at huse 18 storkepar, er hjem for 680 indbyggere, adskillige heste og katte, og hundredevis af køer. Stedet giver en følelse af at blive sat 50 år tilbage i tiden – på den gode måde! Det er helt ufatteligt at vi befinder os bare 50 km fra grænsen til Danmark! Her trives ikke bare storken, men også stæren, regnspoven, viben og alle de andre engfugle, som er dybt afhængige af denne, i Danmark, så sjældne biotoptype. På en gård findes der hele 2 storkereder, noget som man ikke har set i Danmark i halvtreds år.
 
Efter Bergenhusen, hvor vi indtog en god tysk frokost på byens kro, gik turen ud i landskabet omkring byen. Og her blev vores chauffør så udsat for nogle kæmpe udfordringer. Vejene var ganske enkelt for smalle til at modtage en bus af denne størrelse, og der var ofte ikke mange millimeter til overs, når der skulle svinges ned af en de små veje. Værst var det da Jörg besluttede sig for at vise os storkereden uden for den lille by Wisch. Storken yngler på en kornsilo, og er ret speciel. Det samme kan man sige om vejen der leder ud til stedet, for der findes kun en vej tilbage for en stor turistbus - og det er i bakgear. Ikke nogen nem opgave, men heldigvis havde vi en garvet og kompetent chauffør.
 
Storken hviler på reden på kornsiloen
i Wisch.
(Foto: Søren Nancke)
 
I byen Schwabstedt har storken ikke ynglet i 10 år. Det ville Jörg have gjort noget ved! Derfor var han manden bag opsætningen af en ny rede i 2005, og allerede i 2007 var der en enlig stork på reden. Helt glad blev Jörg dog den dag vi besøgte Schwabstedt, for da var der netop kommet et nyt storkepar på reden. Noget han ikke vidste besked om før han sammen med os andre stod og så op på reden. Og så skulle der ellers knipses billeder. Fotografen fra Hjemmet, som var med på turen, fik her nogle helt fantastiske billeder i kassen og var lige som os andre vildt begejstret over storkeparret, der nærmest poserede for alle os gæster!
 
Danmark, landet med de uendelige kornmarker
Efter et stop i den historiske by Friedrichstadt var det tid til at sige farvel og tak til Jörg Heyna. Og så gik turen ellers nordpå, mod landet med de uendelige ensformige kornmarker og ingen ynglende storke, Danmark. Ved Kolding blev det tid til en stor applaus, da vi takkede Hans Skov før han forlod bussen, for den helt igennem formidable guidning, både hvad angår hans viden om storken og Sydslesvigs historie. Det kunne ikke gøres meget bedre!
 
Jeg tror for de flestes vedkommende, at det var tankevækkende at se, hvor stor forskel der er på naturplejen i Sydslesvig og Danmark. Ikke mange tror, at der bare 50 km. fra grænsen findes perler hvor storken ikke bare overlever på bedste beskub, men rent faktisk trives i bedste velgående, og er i fremgang. Tænk hvis vores politikere her i Danmark tog bare en anelse mere hensyn til naturen. Desværre går det stadig den forkerte vej her, især efter at støtten til braklægningen er ophørt. I dette forår har bønderne haft travlt med at opdyrke tusinder af hektar braklagte marker. De stigende kornpriser har yderligere lagt pres på vores natur og fra politisk hold er det nødvendigt at tilbyde alternative støtteordninger til miljøvenlig landbrugsdrift, hvis katastrofen skal undgås!

 

Til dem der ikke har fået nok, kan det siges at vi satser på en gentagelse af succesen næste år, dog muligvis med en anden destination. Og denne gang med lidt mere tid til at se de enkelte attraktioner og historiske steder.
 
Links og informationer 
Søren Nancke, som deltog på turen, har lagt en hel række flotte fotos af storke fra turen ud på sin hjemmeside: http://www.nancke.eu/. Alle fotos brugt i denne artikel er fra Sørens hjemmeside, som man kommer ind på ved at klikke på de enkelte fotos. Se i øvrigt Sørens anmeldelse af turen her
 
Og for dem der har lyst til at tage på egen hånd til Bergenhusen og har brugt denne tur som en appetitvækker, så findes der altså masser af muligheder for overnatning. Prøv at følge disse links for mere information:
 
 
Hvordan er storkesituationen her og nu - tjek Jörg Heynas flotte hjemmeside:
 

DVD om turen til Sydslesvig!

 

Benny Kühnell, som deltog på turen til Sydslesvig og som for nogle år siden lavede en film om storkeparret Ida og Emil, filmede turen og det er der blevet en hyggelig lille film ud af.

 

Benny har sådan set fået det hele med, både de kulturelle og historiske aspekter, det sociale - med sang og harmonikamusik - og naturligvis ikke mindst rummer filmen en masse dejlige sekvenser med storken i flugt og på en af de mange storkereder vi oplevede på turen. Alt sammen flot optaget med underlægningsmusik. Og som alle gode film, har denne her en ”happy end”, og kan varmt anbefales.

 

Filmen kan erhverves ved henvendelse til Benny Kühnell på: post@videoproduction.dk .
 
 
 
Cover til DVD`en fra storketuren!
(Klik på billedet for at se klip fra filmen)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex