Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Sløv start på storkesæsonen

April har budt på et stort antal observationer er af hvid stork – men kun et ynglepar

 
 
Lagt på Storkene.dk den 1.maj 2008

 

 

Mange observationer af storke - men kun et ynglepar!

April har budt på rigtig mange observationer af hvid stork. Største flok på 6 storke har siden den 24. april, været at finde i det østjyske, og i det hele taget virker det som om, at Jylland i år har haft et større antal storkebesøg end på Sjælland. Det var også i Jylland at de første storke indfandt sig tilbage i midten af marts, hvor hele 2 af individer slog sig ned i Vamdrup. 
 
Et par af de jyske reder har haft besøg af storke. Således har både reden i Brøns ved Skærbæk og reden i Øster Vedsted ved Esbjerg haft storkebesøg. Men det store gennembrud mangler dog stadig - der er nemlig stadig ingen ynglende par i Jylland.
 
 
Stork i Hørning mobbes af en krage, der ikke er så glad for
storkens tilstedeværelse som os mennesker! Klik på foto
for kort filmklip med angrebet.
(Foto: Bolette Jespersen)
 
Frederiksborg Slot fik fornemme gæster
Sjælland har dog ligeledes haft besøg af en flok på hele 6 storke. Det var i Hillerød den 17. april, hvor flokken passerede over Frederiksborg Slot. Allerede da havde en storke dig slået sig ned i nogle dage i området omkring slottet, og rastede ofte på en af skorstene. Denne stork var dog en projektstork fra Skåne.
 
Stork på Frederiksborg Slot, april 2008. Klik på foto
for filmklip med storken.
(Foto: Det Grønne Område)
 
Frederiksborg Slot anno 1834. Stork sidder på skorsten
på slottet.
(Maleri af Christian Købke)
 
 
Det eneste ynglende storkepar lige nu, er det kendte par i Gundsølille vest for København, hvor parret nu ruger for andet år i træk. Det var forventet, at der muligvis kom et par mere i løbet af april måned til dette område, da der her sidste år var tilløb til mindst et par mere. Men storkene lader tilsyneladende vente på sig. Som en tommelfingerregel kan det dog siges, at et storkepar helst skal have dannet par før midten af maj, for at få unger på vingerne. Så der er godt 14 dage endnu at løbe på.
 
Storkehannen Emil fra Gundsølille søger føde på eng tæt
ved parrets rede.
(Foto: Jess Frederiksen)
 
I det gamle danske land lige syd for grænsen til Tyskland, ser det anderledes positivt ud. I storkelandsbyen Bergenhusen kan man allerede nu tælle hele 16 par storke, hvilket der også var i 2007. Og da der stadig forventes at komme flere storke hertil, kan man regne med at tallet overstiger sidste års antal storkepar.
 
Hvor er storken Astrid
Lige før nytåret 2007, forlod en hun-stork man ellers forventede overvintrede, sin faste plads på en telefonpæl ved den gamle skole i Herringløse. Storken, som bærer ringnummer 1A84, var udruget i reden i nabobyen Hvedstrup i 2004, og overlevede i sit første leveår et voldsomt sammenstød med nogle højspændingsledninger i Frankrig i foråret 2005. Her var storken formodentlig var på vej nordpå på forårstrækket.
 
Hunstorken Astrid poserer for fotograf i Ll. Slemminge i begyndelsen af
Januar.
(Foto: Freya Anduin)

 

Efter en tur på en plejestation kom hun sig dog så meget, at hun i løbet af efteråret kunne sættes ud i det fri igen. Og efter at have været tilbage på hjemegnen hele sommeren 2007, var storken i efteråret 2007 hovedperson i en navnekonkurrence hvor hun fik navnet Astrid.

 

Under turen sydpå blev hun en aften hovedperson i vejrudsigten på DR1, hvor hun blev foreviget på en vej ved Ll. Slemminge på Lolland. Men siden hun sidst blev set i Sønderjylland i starten af januar, er storken ikke blevet genmeldt. Lad os håbe, at Astrid, som er en overlever, har klaret sig gennem vinteren, og kommer tilbage til Danmark igen.
 
 
 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex