Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkene strømmer atter mod Sydslesvig

Marts måned har i år budt på mange storke lige syd for grænsen – i Danmark må vi væbne os med tålmod

 

Lagt på Storkene.dk den 7. marts 2008

 
 
Sydslesvig har noget at byde storken

Hvad vi har så uendeligt svært ved her i Danmark, klarer man fint i Tyskland; nemlig at tiltrække den hvide stork.

 

I år begyndte de første trækkende storke at returnere til Sydslesvig i februar måned. Den 14. februar ankom et par storke til Slesvig, som angiveligt har opholdt sig i Nordafrika i nogle af vintermånederne. Og mange af de klassiske storkesteder i Slesvig, har allerede fået enlige storke samt endog enkelte storkepar.

 

I storkekolonien Bergenhusen, var der her i begyndelsen af marts måned 9 storke. Og noget tyder på, at den tidlige ankomst kunne tegne til en ualmindelig god start på ynglesæsonen i 2008. Sidste år var et godt år for storkene i Sydslesvig, med en forholdsvis stor ungeproduktion, og ligesom i år, kom storkene tidligt.
 
 
 
Storkepar i Sydslesvig, netop ankommet til reden
(Foto: Jörg Heyna)

 

Når det regner på præsten..

Her i Danmark kan man bare håbe på, at vi på et tidspunkt får del i succesen i Slesvig. Men indtil videre bliver det blot ligesom ”når det regner på præsten, ja, så drypper der lidt af på degnen”. Dvs. at vi kun ser enkelte strejffugle her hos os, så længe vores natur ikke evner at brødføde et storkepar. 

 

Det er en helt væsentlig forskel på landbrugsdriften i Sydslesvig og Danmark. Hvor vi tidligere i Danmark lod køerne gå på græs, og sørgede for at arealerne blev holdt naturligt nede, lader landmændene nu langt de fleste malkekøer stå i staldene hele året rundt. I Tyskland derimod, er stadig en stor del af malkekvægene på græs, og her vedligeholder man generelt enge, moser, overdrev og andre naturarealer ved en naturvenlig regulering af vandstanden. Og naturen kæres der om i en helt anden skala end man gør i Danmark. I Danmark er langt hovedparten af vore vådområder omdannet til dyrkede marker. Og det er en kendt sag, at der ikke findes ”fugls føde” i en korn- eller rapsmark.
 
Kornmarken giver ikke livsbetingelser for storkens fødeemner

 

Og det er netop fødemanglen det der gør forskellen. Føden skal trives i rigt mål på plejede enge og overdrev.

 

Manglende interesse for natur og miljø hos regeringen

Såfremt vi i Danmark valgte at opprioritere naturgenopretningen, og fik genetableret nogle af de uovertrufne naturperler som Sønderjylland har budt på, kunne man sagtens forestille sig en forholdsvis hurtig genindvandring af storke fra Tyskland.

 

Desværre lader det ikke til at regeringen prioriterer Danmarks miljø højere i denne regeringsperiode end det har været tilfældet tidligere. Vor miljøminister Troels Lund Poulsen, foretrækker at besigtige naturen fra sædet i sin John Deere traktor, når han kører ud over sine marker. Men det står altså ringe til med den danske miljøbevidsthed, når man kan betragter sin pløjemark, som et stykke dansk natur anno 2008. Troels Lund Poulsen har flere gange udtalt, at han vil være miljøet minister, og ikke landbrugets minister. Der er dog stadig langt fra ord til handling.

 

Desværre er det ikke sandsynligt, at Danmarks miljøpolitik forbedres på denne side af et valg. Senest er genopretningen af Åmosen i Vestsjælland blevet skrinlagt. Der er brugt store summer på forundersøgelser af projektet, og alt var klart til at gå i gang. Men endnu engang nedprioriteredes naturen i den netop afsluttede finanslov. Man nægter at tro det kan være sandt, og kan kun håbe på det er en skrivebordsfejl.
 
 
Kunne dette være et stykke dansk natur anno 2008?
 

 

Vi er dog desværre nødt til at konstatere, at uden et politisk holdningsskift, sker der ingen revolution for den danske storkebestand.

 

Derfor må storkeinteresserede tage til takke med at tage nogle få kilometer syd for grænsen. Her kan vi så betragte hvordan den danske natur så ud før dansk landbrug blev industrialiseret. Storken og naturen kan være glade for, at Sydslesvig hører til Tyskland og ikke Danmark. Ellers var naturen blevet lige så syg som i Danmark.

 

For mere information om udviklingen i storkebestanden i Sydslesvig, kan det anbefales at besøge Jörg Heynas udmærkede storkeside http://stoercheimnorden.jimdo.com/index.php

 

 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex