Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Links
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Jagtsæsonen på trækfugle står for døren
Lang vej til efterlevelse af jagtloven
Læs mere

Hjælper storkereder storken på vej?
Storkereder gør det langt fra alene!
Læs mere

Foråret skydes i gang den 10. marts
Generalforsamling i Storkene.dk på Barresøgård
Læs mere

Storken er kommet - alt for tidligt
Klimaforandringerne skaber ravage hos trækfugle
Læs mere

Ung stork er strandet på Bornholm
Solskinsøen har fået sjælden gæst på besøg
Læs mere

Stork er strandet på Vestsjælland
Stork på vej mod syd har fået kolde fødder
Læs mere

Smedager storkene har forladt Sønderjylland
Turen går mod Afrika
Læs mere

Storketur til Spanien
Creme de la Creme turen for storke-og naturelskere
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Gammel skorsten får nyt ”storkeliv”

Storkeparret Ida og Emil indtager igen skorstenen i Gundsølille

 
Lagt på Storkene.dk den 10. februar 2008
 

Godt vejr lokker storkene

Lige nu vrimler naturen med forårstegn. Solsorten slår sine triller i skumringen, havens musvitter og gråspurve er begyndt at bygge rede, og viben er kommet til de fleste egne af Danmark. Og temperaturen har i nogle dage ligget over 10 grader. Det er ikke til at forstå, at det kun er februar, og der endnu er 3 uger til den første rigtige officielle forårsdag.

 

Også storkene kan ikke rigtig hitte ud af det. Torsdag den 7. februar ved middagstid ankom storkeparret Ida og Emil nemlig igen til Gundsølille, sikkert også lokket af det gode vejr. Storkeparret har, selvom de overvintrer i området, ikke vist sig på gartneriet siden de forlod det i september. Det var netop på dette gartneri de i marts 2007 overraskede alle, ved at bygge rede fra bunden af på en ældre skorsten og opfostrede årets kuld af storkeunger.
 
Ida og Emil holder en pause i det nye redebyggeri - klik her for flere billeder
Foto: Joachim Wall
 
 
Efter endt ynglesæson måtte reden desværre tages bort fra skorstenen, og blev erstattet af en ny og flot rede, opsat på en pæl, blot 75 mtr fra den gamle. Alt var hermed lagt til rette for storkeparret, som blot kunne flytte ind når foråret igen kom.

 

Men da storkeparret torsdag ankom til Gartneriet, satte de sig naturligvis på den gamle skorsten. Susanne Andersen, som driver gartneriet sammen med sin mand Jens og hans bror, fortæller at storkene sad og kiggede sig forbavsede omkring. For intet så ud som det gjorde i fjor.

 

Livsbekræftende storke midt i kaos

Grunden til den store forandring på ejendommen er, at gartneriet blev raseret af en, formodentlig påsat, brand i slutningen af november 2007. Hele familiens livsværk blev forvandlet til en ruinhob på ganske få timer, og kun en hurtig aktion fra brandvæsenet sikrede at gårdens hovedbygning bestod. Tilbage står der nu blot en bunke forvredet metal, som engang har været mejetærskere, traktorer og landbrugsredskaber.

 
Derfor skulle storkeparret lige vende sig til udsigten af nedbrændte tilsodede bygninger før de besluttede sig. Men de skulle tilsyneladende ikke bruge langt tid for at bestemme sig for at yngle på gartneriet igen i 2008. Bare ikke i den nye storkerede, hvor vi mennesker havde ønsket de bosatte sig. Nej, storkeparret er åbenbart fast besluttet på igen at bygge rede på skorstenen, selvom røgen stadig står op i hovederne på dem. 

 

”Jeg var glad for at Ida og Emil kom tilbage” siger Susanne Andersen. ”Det var ligesom at familien igen blev samlet, og der var noget livsbekræftende over det midt i al kaosset. Storkeparret flyver nu over i den nye flotte rede og tager grene med over på skorsten, og det var jo ikke det der var meningen” forsætter Susanne og tilføjer, at det er skægt at storkeparret, ligesom hendes egen familie, nu også går i gang med at genopbygge.
 
 

Sådan ser skorstenen ud efter reden er taget bort.

 

 

Problemet med storkeparrets byggeprojekt består i, at skorstenen vil være aktiv i nogle uger endnu. Hvis storkene får lagt for mange grene op, vil skorsten stoppe til. Og det vil man naturligvis helst undgå. Men familien Andersen vil dog ikke risikere at miste storkeparret. Derfor vil de efterkomme storkenes ønske om igen at få en rede på skorstenen, og vil nu forsøge at få opsat et redestativ på skorstenen.
 
Det er dog ikke sådan, at storkeparret går igang med at yngle endnu, og de har da heller ikke vist tegn til parring. Normalt foregår den første parringen medio marts og det første æg lægges i starten af april. Så der er derfor stadig en måneds tid til der rigtig sker noget. 

 

Storkenes byggeprojekt kommer i første omgang. Selve ejendommen skal først genopbygges i løbet af august 2008, og vil derfor ikke komme til at genere storkene i deres ynglesæson.
 
For mere information om historien - se disse artikler:
 

http://www.dagbladetonline.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080215/LN_ROSKILDE/234865197/3000/FORSIDE_ROSKILDE

 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex