Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkeunger fløjet af reden

Storkeungerne fra Gundsølille er fløjet af reden

 
 

Lagt på Storkene.dk den 13. juli 2007

 
 
Vingerne bar på den første flyvetur

I Gundsølille ved Roskilde, er Danmarks eneste kuld storkeunger i år, netop fløjet af reden. Den 11. juli kastede den første storkeunge sig ud over skorstenen i Gundsølille, og minsandten om ikke vingerne bar. Nemt er det ikke at manøvrere for en uerfaren storkeunge, og dens søskende havde da heller ikke samme mod. De nøjedes I første omgang med at betragte deres bror eller søster, svæve rundt om reden.

 

Men allerede dagen efter, den 12. juli, fulgte resten af storkeungerne efter. De 3 unger svævede nu rundt om gården i Gundsølille, for lige at teste om vingerne kunne holde dem luftbårne. Og da storkene fandt ud af, at de rent faktisk kunne flyve, gik turen ud i landskabet. Dog ikke længere væk end de stadig kunne se reden. Og natten bliver stadig tilbragt i trygge rammer i deres rede.
 
Storkeungerne ses her under ringmærkningen den 20.juni - før de kunne
flyve. (Foto: Hans Skov)

 

Storkeungerne vil de næste par dage fortsætte med at træne deres vinger, og turen går for det meste ned på markerne tæt ved reden, hvor de søger før i de mange vandhuller, som er godt fyldt op med vand efter sidste uges heftige regnvejr. Her mæsker de sig med det utal af små frøer, som også netop er kommet op af vandhullerne.
 
De 3 storkeunger er i øvrigt et levende bevis på, at området kan brødføde en storkefamilie. Da storkeparret boede i Hvedstrup, fik storkeparret en del ekstra tilskudsfoder. Efter de er flyttet til Gundsølille, har dette ikke længere været nødvendigt, og storkene klarer nu sig selv.
 
Parring på reden

Og storkeforældrene nyder i fulde drag at de har fået deres frihed tilbage. Efter flere måneder, hvor de ikke har bestilt andet end at slæbe føde hjem til de altid sultne unger, kan de nu endelig slappe lidt mere af og tænke på sig selv. Og friheden blev fejret med en parring på deres rede. Ikke fordi de nu har tænkt sig at gå i gang med endnu et kuld unger i år, men storke kan faktisk sagtens finde på at parre sig ”for sjov”, og så er parringsakten også med til at binde dem sammen som par.

 

I øvrigt kan man stadig når at være med til at navngive storkeungerne. Læs mere her.

 
 

Egedal Kommune hjælper med opsætning af storkerede

 

Også Roskildes nabokommune, Egedal, som inkluderer Veksø, er glade for deres storke. De 3 storke, hvoraf de 2 udgør et ungt par, som det meste af foråret og sommeren har opholdt sig fast i kommunen, er stadig i området. De opholder sig primært i Veksø og omegn, og ikke mindst lige i nærheden af ”Veksø Slot”. Og netop på denne ejendom, forventer Storkene.dk, inden længe at kunne opsætte en storkerede på toppen af en gammel skorsten, som ikke længere er i brug. Egedal Kommune har lovet at hjælpe Storkene.dk ved at stille med en lift til lejligheden, således at man kan nå op i de 14 meters højde.
 
"Veksø Slot" der ses på dette billede, får snart en storkerede med hjælp fra
Egedal Kommune.
 

 

Storkeeksperten Hans Skov fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF), mener, at såfremt storkeparret vænner sig til at der er en storkerede i området, og muligvis overnatter på den, vil de formentlig huske den, når de efter al sandsynlighed vender tilbage til området næste forår for at yngle. Hans Skov udtaler yderligere, at det faktum at storkene har opholdt sig i området hele sommeren, viser at der er nok føde til, at storkene finder det attraktivt at blive.

 

Så forhåbentlig vil 2008 blive året hvor der igen er ynglende storke i den nye Egedal Kommune. Det har der ikke været siden 1950`erne.
 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex