Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkestatus midt i maj

Boom af storke sætter deres præg på Østrup

 

 

 

Lagt på Storkene.dk den 18. maj 2007

 

Storke er dagligdag

Lige nu kan man stort set ikke tage til området omkring Gundsømagle Sø, uden at se storke! Disse majestætiske fugle, der for ganske få år siden havde været et særsyn, er nu blevet dagligdag i Østrup. Storkene trives tilsyneladende på engene, der er oversvømmede og byder på en del føde.

 

Storkenes identitet og oprindelse er for nogles vedkommende nu opklaret. To af storkene er unger af Ida og Emil fra Hvedstrup fra 2004. En stork er uden ring, og kan derfor ikke identificeres, og en er med en udenlandsk ring. Derudover menes der at være en ungfugl af Hvedstrup-parret fra 2006. Men det præcise antal af storke, kan faktisk godt være højere. Der observeres nemlig også storke i Smørum, Veksø, Jyllinge og Værebro Ådal.
 
5 storke fouragerende ved Østrup på engene.
(Foto: Merete Carøe)

 

Dynamik i bestanden

Der er ingen tvivl om, at det er Hvedstrup-parrets unger, der har været med til at genskabe dynamikken i bestanden af storke i området. Et er, at de har trukket andre storke med sig under trækket nordpå til Danmark. Noget andet er, at storke, ifølge Hans Skov fra Dansk Ornitologisk Forening, ikke bryder sig synderligt om at være i områder hvor der ikke er andre artsfæller. De føler sig ganske enkelt ikke trygge. Så det faktum, at der er storke i et område, kan sagtens bidrage til, at andre storke støder til og bliver.

 

Et par storke har slået sig ned på reden i Hvedstrup, og kan nu dagligt opleves der. De har parret gentagne gange, men det er ikke sikkert der kommer noget ud af disse parringer, da storkene stadig indimellem generes af den gamle hanstork Emil. Hunstorken er en unge fra 2004 fra Hvedstrup. Hanstorken er ikke identificeret.
 
Det nye storkepar i Hvedstrup ses her på reden - ivrigt knebrende
 
 

 

Storken der har været i Tryggevælde Ådal, er nu tilsyneladende væk. Den er i alle tilfælde ikke observeret i den seneste tid.

 

Storkebiotop bliver til motorvej

Som vi for nylig skrev, er dette pragtfulde sted  ved Gundsømagle Sø, under overhængende trussel for at blive udraderet af det kommende motorvejsanlæg til Frederikssund.

 

Derfor opfordrer vi til, at så mange så muligt ndsender oplysninger til os om præcis hvor storken er set fouragere, samt tidspunktet for observationen. Dem der tager beslutning om anlæg af motorvejen skal vide, at konsekvenserne af en beslutning om at føre en motorvej lige gennem engene og mosehullerne, totalt vil ødelægge storkenes og andre engfugles muligheder for at finde føde. Og selv det mest nænsomme anlæg, vil skade områdets unikke egenskaber.

 

Derfor vil Storkene.dk gøre opmærksom på problemstillingen ved motorvejsanlægget, ved bl.a. at informere om storkenes tilstedeværelse  i området på opslagstavler i supermarkeder og indkøbscentre. Her vil vi opfordre folk til at fortælle os om hvor storkene færdes.

 

Tysk stork på fynsk rede

I Nr. Broby på Fyn, er en mindre sensation indtruffet. En stork har nemlig slået sig ned på en hastigt opsat storkerede. Storken havde befundet sig et stykke tid i området, da man besluttede sig for at prøve lykken, og opsætte en interimistisk storkerede. Og der gik ikke lang tid, før storken takkede og flyttede ind.
 
Storken ses her på den hurtigt opsatte rede i Nr. Broby på Fyn.
(Foto: Hans Skov)

 

Ikke siden 1966 har der været en beboet storkerede på Fyn. Udsigten til at få en mage ligger det dog tungt med, da der ikke er særligt mange storke der lægger vejen forbi Fyn. Og selv om der skulle tilstøde en stork mere, ligger det dog tungt med at få unger, da det er ved at være for sent for i år.  Med lidt held kommer storken tilbage næste år med en mage.

 

Æg i smedens rede i Vegger

Til trods for, at hunstorken i Vegger mangler en mage, har hun alligevel lagt æg i reden. Desværre bliver der ikke noget ud af hendes anstrengelser, da man jo er nødt til at være to for at få unger! Og her i midten af maj, må vi desværre nok konstatere at løbet er kørt for i år, for der er ikke rigtig andre storke tæt på Vegger.
 
Storken står her i ensom majestæt på reden i Vegger.
(Foto: Hans Skov)
 

 

De 3 storke der har været ved Randers, er tilsyneladende forduftet. Måske det er disse fugle der nu er konstateret fouragerende ved Holsted ved Vejen. I alle tilælde, er er desværre heller ikke udsigt til, at 2007 bliver det år storken vender tilbage til Randers.
 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex