Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storketur til Rumænien

I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Lagt på Storkene.dk den 31. juli 2018


Rejs tilbage i tiden med Storkene.dk

At rejse til rumænske Transsylvanien, er som at rejse tilbage til en svunden tid. Mellem høje sneklædte bjerge og smukke grønne dale, ligger søvnige og forfaldne små landsbyer som perler på en snor og vidner om en storhedstid, der for længst er overstået. Her ligger landsbyens kirkeborge, skoler og gårde hen som ruiner. Men lukker man øjnene et øjeblik, ser man straks det hele for sig. Legende børn i deres fine søndagstøj, kirkeklokker der ringer til samling, mens storken venligt hilser med knebren fra storkereden på skolens tag. Og ser du rigtig godt efter, kan det være, at du ser selveste Vlad Dracul (Grev Dracula) sidde og gemme sig i kirkens dunkle klokketårn - ventende på mørkets frembrud. Transsylvanien er noget helt særligt - velkommen tilbage til fortiden.

Rumænien lever til tider op til de fordomme som vi danskere måtte have. Men mange af vores fordomme, bliver dog meget hurtigt gjort til skamme. Der er fattigt ude på landet og mange steder foregår transporten stadig ved hjælp af hestevogn. Og så er der rigtig mange romaer og sigøjnere rundt omkring. Og ja, man skal passe godt på sine ejendele. Men her stopper det så også. For indbyggerne er både venlige, gæstfrie og sympatiske og langt de fleste ønsker dig det bedste. Du føler dig rigtig godt behandlet uanset hvor du befinder dig. Og den hvide stork er helt ligeglad med, om landsbyerne er forfaldne. De stortrives endnu, i dette land, der er det næstfattigste land i EU, kun undergået af Bulgarien. Men landet er på vej frem og det er kun et spørgsmål om tid, før hestevognene er væk – og storkebestanden går ned i takt med, at det industrielle landbrug vinder indpas.


Hestevogne ses endnu ofte i Rumænien (Foto: Hans Skov)

Transsylvaniens omskiftelige historie

Man regner med, at Transsylvanien har været beboet siden ældre stenalder. Den første kendte stat i området var dakernes kongerige, der i 106 efter Kristi, blev indlemmet i Romerriget. Den dakiske befolkning blev underkastet en romanisering, inden kejser Aurelian i 271 rømmede provinsen Dacia, da goterne trængte frem.

Arkæologiske undersøgelser viser, at en væsentlig del af den dakisk-romerske befolkning, dvs. rumænernes forfædre, blev boende i området. Transsylvanien blev i 1000 tallet en del af kongeriget Ungarn og skulle værne riget mod steppefolkene i øst. Derfor blev szeklerne i 1100 tallet bosat i det sydøstlige grænseland. Samtidig skete der en betydelig indvandring af saksere, (tyske bønder, købmænd, håndværkere og bjergværksarbejdere)

Den ungarske adel, szeklerne og sakserne blev i lovgivningen defineret som tre privilegerede grupper og de indgik i 1437 en politisk union, der var rettet mod de rumænske bønder og kom til at tjene som Transsylvaniens forfatning i 400 år.


Transsylvanien ligger central placeret i Rumænien.


Som følge af osmannernes erobringer nord for Donau blev Transsylvanien formelt en osmannisk vasalstat og adskilt fra det øvrige Ungarn; det var 1542-1688 et selvstyrende fyrstendømme med eget militærvæsen og statsoverhoved. Efter osmannernes fordrivelse fra Ungarn blev Transsylvanien i 1691 indlemmet i Det Habsburgske Rige som en selvstændig enhed. Som resultat af Ausgleich blev Transsylvanien i 1868 genforenet med Ungarn. Den påfølgende magyariseringspolitik forstærkede nationalfølelsen hos det rumænske befolkningsflertal. I 1918 krævede Det Rumænske Nationalparti, at Transsylvanien skulle indlemmes i Rumænien, og dette ønske blev imødekommet med Trianontraktaten 1920.


Mindst 30 storkepar venter i Cristian/Grossau (Foto: Hans Skov)


Vi bor centralt og smukt

I juni måned 2019 arrangerer Storkene.dk en tur til dette vidunderligt eventyrlige område. Udover hvide storke i hobevis (man regner med at der yngler cirka 8000 storkepar i Rumænien), vil du kunne opleve mange andre fuglearter, som du sjældent ser i vores industrialiserede og velfriserede landbrugsland. Slangeørn, lille skrigeørn, sort stork, biæder, hærfugl og pirol er blot nogle ganske få, af de mulige fuglearter på denne tur. Vi tager på dagsture ud i landskabet og finder hyggelige og maleriske steder når vi skal holde frokostpauser og kaffestop.

På turen bor vi centralt i området i byen Sibiu (Hermansstadt). Sibiu er en skøn større købstad med cirka 150.000 indbyggere, der rummer det hele. Gamle, men charmerende flotte og renoverede huse - samt huse der endnu trænger til en meget kærlig hånd, katedraler, et meget langt strøg, der bugner af butikker, cafeer og restauranter. 


Typisk parti fra den gamle bykerne i Sibiu (Foto: Han Skov)


Prisen indbefatter:

  • Fly tur/retur - med Austrian Airlines fra Kastrup til Sibiu (via Wien)
  • 4 overnatninger på hotel Continental Forum (4 stjerner), inklusive morgenmad
  • Fælles "ryste sammen middag" med storkelagkage den 5. juni
  • Picnic madpakker på udflugterne
  • Alle transfers
  • Kompetent guidning v/ Hans Skov, Jess Frederiksen (lokal guide er Friedrich Philippi).


Continental Forum ligger i den gamle bydel af Sibiu, kun 5 minutters gang fra Radu Stanca Nationalteater og Den Hellige Treenigheds Katedral. Derudover ligger Brukenthal Nationalmuseum og Piata Mare 10 minutter derfra.

Hotellet rummer et kasino, en restaurant og et fitnesscenter. Gæster tilbydes gratis Wi-Fi over hele hotellet. Derudover er der en bar/lounge, en kaffebar/café og et spabad. 

Alle 135 værelser har badekåber, hjemmesko, gratis Wi-Fi, gratis internetforbindelse via kabel og plasma-tv med kabel-tv. Gæster kan desuden nyde godt af faciliteter såsom minibarer og roomservice.


 


Hvornår:        

5. – 9. juni, 2019 (begge dage inklusive)


Pris:

I dobbeltværelse:                  6535 kr. /pers m/morgenmad 

I enkeltværelse:                    8070 kr. /pers m/morgenmad


Ønsker man at sidde forrest i bussen, er det "først til mølle" princippet der gælder. Der skal dog betales et tillæg for 200 kroner for denne service.

Turen er kun for medlemmer. Er du ikke medlem, kan et medlemskab tegnes ved at klikke her.

Endeligt program er klar i september måned.  Såfremt du er interesseret i turen, kan du allerede nu tilmelde dig denne fantastiske tur. Dette gøres ved at skrive til Merete Carøe hos Storkene.dk på mail: sheep@pc.dk


NB: Opdateret 10. august: Desværre er turen allerede udsolgt. Der er kun en plads tilbage, men det er i delt dobbeltværelse (mand).  Men skriv til Merete Carøe, hvis du vil sættes på venteliste. 

                                                                                        

Se inspirationsbilleder fra vores planlægningstur til Transsylvanien her!

 
STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex