Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Første storkeunge i Jylland er kommet til verden

Fødemangel gør det svært at få alle unger på vingerneLagt på Storkene.dk den 20. maj 2018Det første æg er klækket

 

For godt og vel to uger siden var der storkeunger i Gundsølille ved Roskilde. Og søndag morgen er det første ud af de seks æg i storkereden i Smedager ved Tinglev så endelig klækket.  Om det er alle seks æg der er befrugtede og klækker, vides først om en god uges tid.

For de mange storkefans, der følger storkefamilien på webcam, indvarsler udklækningen af æggene starten på en nervepirrende tid. Og for storkeparret en travl tid. For det bliver ikke nemt at finde føde nok til de små unger. Det mener i alle tilfælde storkeeksperten Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.

»Miraklernes tid er ikke forbi, men vi skal se et mirakel, hvis alle seks æg bliver til seks flyvefærdige storkeunger i slutningen af juli. Området bugner ikke just af storkeungemad og der skal flyves både langt og knokles længe, for at finde den mængde føde der skal til for at holde liv i de små glubske storkeunger« udtaler Mogens Lange Petersen.


Første billede af den lille storkeunge. (Fra webcam)Mangel på naturlig føde

I den første periode af storkeungernes liv består føden primært af små fødeemner såsom orme, stankelbenslarver og større biller. Når ungerne er et par uger gamle, stiger fødebehovet drastisk og så er det frøer, mosegrise, mus, snoge, der må agere storkeungeføde. Og disse fødeemner er der meget langt imellem omkring Smedager.

 »Vi ser ofte, at storkene er ude i flere timer i deres søgen efter føde og for storkeungerne kan den lange ventetid være dødbringende. Det sker ikke sjældent, at storkeungerne dehydrerer og selv ender som enten føde for storkeforældrene eller blot bliver kastet ud af reden. Det er en barsk kalkule, som sikrer, at det trods alt er stærke unger der kommer på vingerne. Kan en unge ikke følge med og tilkæmpe sig den nødvendige føde, bliver den svækket. Og dermed kommer den i farezonen for at ryge ud af storkereden« siger Mogens Lange Petersen.

 

Ørredyngel skal hjælpe storkeungerne

Storkene.dk gør hvad vi kan for at afbøde konsekvenserne af den åbenlyse fødemangel i området. Der er netop indgået aftale med en producent af ørreder, der har leveret flere hundrede kilo ørredyngel, der skal kompensere det manglende fødeudbud og være med til at sikre, at der kommer mere end en storkeunge på vingerne i år. Mogens Lange Petersen ved godt, at det ikke er naturligt, men det er hvad vi kan gøre her og nu for at hjælpe storkeparret.

 »Det bedste ville være, om der kunne etableres op imod ti gode paddevandhuller i området af Smedager. Det er noget vi vil arbejde på sammen med de lokale og Aabenraa Kommune. Men indtil da, kan vi hjælpe storkeparret med fisk, som familien, der ejer gården som huser storkereden, udlægger til storkeparret i det omfang det er muligt. Og bliver vejret fornuftigt, med en lille regnbyge i ny og næ, skulle der være mulighed for at der flyver storkeunger af reden i august«.

Storkeparret kan følges på webcam her!

 

Storkeunger i Gundsølille godt fra start


I Gundsølille er storkeparret meget heldige med vejret. De sidste 14 dage har budt på noget man kan kalde ”sommervejr” og det er noget der har bekommet storkeparret og deres fire unger. De vokser godt og forsætter vejret på nogenlunde fornuftig vis, vil der her flyve fire unger af reden i starten af august måned.  Modsat i Smedager, er der ikke den store fødemangel her, da storkeparret har rede tæt på Værebro Ådal samt engene omkring Gundsømagle Sø. Derudover er der i Gundsølille – med hjælp fra Roskilde Kommune – etableret nye paddevandhuller.


Fire velnærede storkeunger i Gundsølille (Foto: Storkene.dk)


Udover det gamle storkepar i Gundsølille, er der to andre storke i området. Det er en ung hunstork fra 2017, der har fået følgeskab af en anden stork. Efter Storkene.dk udsendte en efterlysning af den unge hunstork Susanne, er det lykkedes os at lokalisere fuglen, der har opholdt sig flere gange på en forfalden storkerede ikke langt fra Gundsømagle. Storkene.dk vil nu sørge for en renovering af reden, som så forhåbentlig bliver det nye hjem for Susanne og en mage, der dog først kan yngle om tidligst to år.

 
STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex