Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Udsigt til flere storkepar i 2017

Ikke mindst Sønderjylland kan se frem til fordobling af storkepar
Lagt på Storkene.dk den 17. april 2017Mulighed for flere jyske storkepar i år

Der er udsigt til en spændende slutspurt på indledningen af storkesæsonen i Jylland. I Både Bolderslev og Smedager ved Tinglev venter enlige storke lige nu på storkerederne. Og i Øby ved Viborg, har en hanstork nu ventet utålmodigt på reden i over en måned. Og det er rent faktisk mange år, at der har været udsigt til flere jyske storkepar end det ene, der siden 2012 har ynglet i sønderjyske Smedager.


Mogens Lange Petersen (tv) under restaureringen af storkereden i Bolderslev.

(Foto: Kristoffer Hauervig Frederiksen, TV SYD)


Og det er noget der gør livet spændende for Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk, der for blot en uge siden istandsatte storkereden i Bolderslev, der sidst var beboet af et storkepar med unger i 1991.

”Det er meget spændende tid vi går i møde. Faktisk er det mange år siden, at det har været så interessant som netop i år med tre storke på de jyske storkereder” mener Mogens Lange Petersen. Han tror dog mest på at der kommer mager til de enlige sønderjyske storke.

”Jeg er ret sikker på, at hanstorken kommer til Smedager snart. Det skal kun være, hvis den ikke har overlevet trækket, at den ikke lander i Smedager indenfor de næste par uger. Og den nye stork i nabobyen Bolderslev, der formentlig ligesom storken i Smedager også er af hunkøn, har stor chance for at tiltrække sig en mage fra Slesvig Holsten, hvor der yngler op imod 340 par storkepar” siger Mogens Lange Petersen, der ser lidt mere sort på udsigten til en mage til hanstorken i Øby ved Viborg.

”Hvis den hunstork, der sidste år dannede par med hanstorken i Øby ikke dukker på igen i år, så er chancerne for storkepar der, noget mindre end sammenlignet med de enlige storke der venter i Sønderjylland. Storkene skal trods alt overflyve et område på flere hundrede kilometer fra det storketætte område i Slesvig Holsten før de kommer frem til Øby ved Viborg”.

Og skal det lykkes, så er der især en faktor, der gerne meget snart skulle ændre sig!


Storken venter på magen på den gamle storkerede i Bolderslev. (Foto: Bjarne Nielsen)


 

Vejret driller i år

Storke er ligesom rovfuglene meget afhængige af godt og varmt højtryksvejr under forårstrækket. Det optimale vejr er en god og varm strømning fra sydøst. Det giver altid et stort influks af storke og giver god mulighed for, at få storke trukket hele vejen fra Tyskland op imod Skagen. Det sker ofte i løbet fra slutningen af maj måned. Men da er der oftest tale om ungstorke, der ikke kan yngle, mens de storke vi ser i april måned, som oftest er ynglefugle.


Ud med vingerne og så afsted (Foto: Hans Skov)Og vejret har i år artet sig helt fint indtil den 9. april, hvor der har været indslag af varme perioder med sydlig vind. Siden den 10. april har vi oplevet en kold nordlig strømning, der virkelig er hæmmende for storketrækket, siger Jess Frederiksen der er formand for Storkene.dk.

”For en stork er det vejr vi har nu, som det er for marathonløber at løbe i stik modvind. Under optimale forhold, er det blot for storken at finde en god termik og så ellers glide derudad. Men som det er nu, skal den virkelig knokle for at komme nordpå. Og storke, der normalt kan flyve mange hundrede kilometer hver dag, kommer måske kun 50-100 km videre på en dag. Og nogle dage må de helt opgive at flyve videre.  Det kan give sig udslag i for sen ankomst til ynglepladserne. Og sker det, så er der kun et ynglepar i 2017".

Men sådan går det næppe. Og opgivet håbet har Jess Frederiksen dog ikke.

”Et storkepar skal have etableret sig som ynglepar senest omkring den 10. maj hvis det skal lykkes at få unger på vingerne. Så der er stadig tid til, at der kommer mager frem til de respektive storkereder” siger han.

I skrivende stund er der et ynglende storkepar i Gundsølille på Midtsjælland, der nu ruger på æg.


Se mere om storkene i Slesvig Holsten her

Se indslag på TV SYD fra Bolderslev her

Se webcam fra Smedager her!STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex