Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Sjældne storkeæg ved Roskilde

Så er det forår - de første danske storkeæg er lagt
Lagt på Storkene.dk den 30. marts 2017


Storkeunger den 1. maj

Mens hanstorken i Øby ved Viborg er utålmodig i venten på en mage og storkereden i Smedager ved Tinglev endnu står tom, så har foråret og varmen givet sig udslag i æglægning hos storkeparret i Gundsølille ved Roskilde.  Måske ikke helt uventet, når man tager i betragtning af de mange parringer der har været i storkereden på det seneste.

”Storkehannen Emil har virkelig givet den gas i de sidste par uger. Der har ikke været længe mellem parringerne” siger Jens Andersen til Storkene.dk. Han og familien driver gartneriet ved Roskilde, hvor storkeparret igennem 10 år har ynglet på toppen af hans skorsten.


Hunstorken passer på de 2 æg der indtil videre ligger i reden. (Foto: Jess Frederiksen)


Storkeparret Ida og Emil byggede rede på toppen af skorstenen tilbage i 2007 og er stadig det eneste ynglende storkepar på Sjælland.

”Da storkeparret flyttede ind på skorstenen, havde vi håbet og regnet med, at storkeparret kunne trække flere storke til området.  Men det er ikke sket endnu” siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk, der dog naturligvis ikke har opgivet håbet;

”Der kommer stadig flere og flere ynglende storkepar både syd og øst for Danmark og vi vil med stor sandsynlighed se flere yngleforsøg i fremtiden”.

Storkeparret skal nu skiftevis ruge de 3-5 æg i cirka 32 dage, hvorefter æggene klækker. I 2016  kunne 4 flyvefærdige unger forlade reden og trække sydpå i august måned.


Snart storke i Smedager 

Udover reden i Gundsølille, var der i 2016 ynglende storke i Smedager i Sønderjylland, hvor kun en unge blev flyvefærdig og et storkepar ved Viborg, der dog ikke nåede frem i tide til at få unger.


Smedagers storkerede lørdag den 30. marts (Screenshot © TVSyd/Storkene.dk)


Storkereden i Smedager forventes dog at blive beboet i løbet af de næste par uger, når den første halvdel af storkeparret Tommy og Annika indfinder sig. 

Sidste år var det hanstorken der kom først. Han landede i reden den 20. april efter endt rejse fra Afrika. Ankomsten afhænger dog meget af  vejret på ruten. Ofte kan lavtryk på Balkan forsinke trækket, da storken er en termikflyver, der trækker bedst i forholdsvis varmt højtryksvejr.  

Nogle år er trækket standset af dårligt vejr i ugevis og forsinker pardannelsen og dermed også ungeproduktionen. I år er vejret dog fortrinligt på trækruten og de storke der har overvintret i Afrika, er begyndt at ankomme til Europa. Hovedtrækket ankommer dog fra starten af april. 

En anden fare for storken er nedskydning over Libanon, hvor tusindvis af trækkende storke hvert år må lade livet i en ulovlig jagt på trækfugle.

Storkeparret er overvåget af et kamera så man i alle døgnets lyse time kan følge livet i storkereden.


Se vores optagelser fra 30. marts af storkereden i Gundsølille her

Se storke-tv fra Smedager her

Se billeder taget af Alf Blume af storkeparret i Gundsølille her

Se kort dronevideo optaget over storkereden i Gundsølille, da ungerne lige var kommet til verdenSTORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex