Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkefjer afslører storkens køn

Fjer fra storken i Viby er DNA testet

Lagt på Storkene.dk den 4. februar 2016


Storken er en hanfugl

For tre uger siden efterlyste vi her på Storkene.dk en fjer. Men ikke en hvilken som helst fjer. Fjeren skulle nemlig stamme fra den polske stork, der har slået sig ned i Viby ved Århus. For en uge siden fik vi så en henvendelse fra Rasmus Billeskov, der havde set storken overnatte på en lygtepæl tæt på hans bopæl. Og under lygtepælen lå en række hvide fjer, som muligvis stammede fra den overnattende fugl.  Rasmus Billeskov kontaktede fluks storkeforeningen der kunne bekræfte, at fjerene stammede fra storken. De blev herefter sendt til vores dyrlæge, der har stået for at få fjerene DNA testet og storken kønsbestemt.    

”Det er første gang en stork i Danmark er blevet kønsbestemt ud fra en fjer. Tidligere har vi fået kønsbestemt storkeunger ved hjælp af en dråbe blod. Så vi var lidt usikre på projektet” siger formand for Storkene.dk Jess Frederiksen. Men ifølge dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen er DNA testen af fjerene er sikre nok.

”Storken er med en sikkerhed på 99 % en hanfugl. Den største usikkerhed består i, at være 100 % sikre på, at fjerene rent faktisk stammer fra storken. Laboratorietesten er helt entydig” siger Bjarne Østergaard Rasmussen, der til daglig driver en dyrlægeklinik og er specialist i behandlingen af fugle.

Billederne af storkens fjer, har dog været forbi flere eksperter før de blev testet og alle er enige om, at fjerene stammer fra den polske stork.


Hanstorken i Viby ses her på marken ved storkereden.

(Foto: Brian Glenn Pedersen)Usikkert om storken bliver

Om få uger er foråret heldigvis over Danmark. Men allerede nu er de allerførste og storke ankommet til Slesvig Holsten fra deres vinterkvarter. Vi skal dog frem til marts måned, før der begynder at komme mange storke fra vinterkvarteret på den iberiske halvø. Og om en yngre hanstork har tålmodighed nok til at blive og vente på en mage når først vejret bliver mildere, er noget usikkert.

”Chancen for at storken bliver, er naturligvis til stede. Men det er nok ligeså sandsynligt, at storken begiver sig på længere udflugter i marts måned. Og i Polen håber man naturligvis på, at storken vender tilbage når det bliver forår” siger Jess Frederiksen, der dog godt kan huske hvordan historien om storkene i Smedager i Sønderjylland begyndte i 2012.

”I Smedager startede det hele med en skånsk hanstork der overvintrede og var tålmodig nok til at blive på storkereden indtil der kom en hunstork forbi i april måned. Og det kom der både æg og storkeunger ud af. Så alt håb om et nyt storkepar er slet ikke ude endnu. Storkereden har han fået, så boligforholdende er fine"
STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex