Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storketur til Polen i Pinsen 2016

Besøg de masuriske storkekolonier med Storkene.dk
 

Lagt på Storkene.dk den 28. sept. 2015
Storketur til Masurien i Polen


Hvornår:  12-16. maj 2016


Turen er kun for medlemmer. Ikke-medlemmer kan ikke deltage. Kontakt Storkene.dk for medlemskab.

Deltagere er ikke dækket af rejsegarantifonden


 

Storken trives endnu i Polen


Sidste optælling viste, at hele 52.000 ynglepar holder til i landet. Polakkerne har været stolte af at kunne sige, at hver 4. stork i verden er polsk. Men storkebestanden i Polen er på retur og Spanien er formentlig nu det land i verden med den tætteste bestand af hvid stork. 

Masurien, som er den region vi skal besøge, huser dog stadig en meget tæt storkebestand.

Naturen i det østlige Polen virker for danskere meget bekendt. Landskabet ligner umiddelbart det danske med marker og lunde, men befolkningstætheden er langt mindre og agerbruget meget mere eksentivt med vidtstrakte enge og usprøjtede marker. Mange fugle, der kun sjældent ses i Danmark, stortrives stadig i det østpolske landskab på trods af, at afstanden til Bornholm er under 600 km. Levestandarden i de søvnige landsbyer i det østlige Polen er set med vores øjne stadig ganske ringe. Det er derfor helt naturligt, at Polen har gang i en moderniseringsproces, hvor også landbruget intensiveres. Men udviklingen vil i de kommende år sætte sig spor og have en negativ konsekvens for storkebestanden. Der er dog stadig tid til at nyde landskabet og storken lidt endnu.

Endnu engang er det storkeeksperten Hans Skov, der vil være vores kompetente guide på turen.


Storkeeksperten Hans Skov vil vise os storkelandskabet


 

Om Masurien

Masurien kaldes også for Europas grønne lunge!

Regionen ligger i den nordøstlige del af Polen og er en yderst tyndt befolket region med tusindvis af søer og dybe skove. Områdets vestlige del, omkring De Masuriske søer, er vært for en stadig tiltagende turisme, mens den østlige del derimod byder på et ferieparadis for individualister og naturelskere. Både urskoven ved byen Biaùowieêa, nær den hviderussiske grænse, og sumpområderne ved floden Biebrza, er i sig selv en oplevelse.

Masurien er inddelt i to forvaltningsområder, nemlig Warminsko-Mazurskie (ty. Ermland) i vest og Podlaskie i øst.

Området Warminsko-Mazurskie huser talrige arkitektoniske højdepunkter: historiske slotte og gamle borge udgør her en del af landskabsbilledet og fortæller om regionens storslåede fortid.

Men på en tur med Storkene.dk, koncentrerer vi os naturligvis om den hvide stork.

 

Landskabet i Masurien er rigt på maleriske søer.Om Gdansk

Gdansk nævnes første gang i 997. Den blev hansestad i 1200-t. og inddraget i krigene mellem Polen og den tyske korsridderorden, som i 1308 indtog byen. I 1454 kom Gdansk under den polske krone og havde med sin havn ved mundingen af den sejlbare Wisùa nærmest monopol på udenrigshandelen, herunder korneksport.

Ved Polens delinger i sidste halvdel af 1700-t. kom Gdansk under Preussen. 1919-39 var den stærkt tysksindede by en selvstyrende fristad med eget Senat, men underlagt Folkenes Forbunds højkommissær og i toldunion med Polen. Adolf Hitler krævede i et ultimatum i 1938 Gdansk indlemmet i Det Tredje Rige, og under 2. Verdenskrig blev havnen og det gamle centrum totalt ødelagt.

I 1945 blev Gdansk atter polsk, og den tyske befolkning udvist. Den voksende utilfredshed med Polens kommunistiske styre affødte protestdemonstrationer i Gdansk, hvilket i 1970 førte til blodsudgydelse. I 1980-81 opstod her fagforeningen Solidaritet.


Den gamle bydel i Gdansk er et besøg værd.Den gamle bydel i Gdansk

Den gamle bydel i Gdansk fungerede som byens levende handelscentrum fra 1400-tallet til 1700-tallet. Gdansk var på den tid en rig og blomstrende handelsby, der var med i Hanse-forbundet sammen med byer som Lübeck og Bremen. Man kan derfor opleve hanse-byernes smukke og overdådige arkitektur i Gdansk gamle bydel.Foreløbigt program og tider


12. 5. 16 – dag 1

 

Kl. 10.40

Busafgang fra Barresøgård, Slangerupvej 29, 3540 Lynge (her er der gode gratis private parkeringsforhold)

 

Kl. 11.10

Busafgang fra turistbusholdepladsen ved Allerød Station

 

Kl. 12.00

Busafgang fra turistbusholdepladsen ved Høje Tåstrup Station


Kl. 14.00

Spise/kagepause ved Flyinge Kungsgård i Skåne, hvor vi ser turens første storke. Vi forventer at gøre et stop på ca. en time.

 

Kl. 18.00

Ankomst ved Karlskrona Færgehavn. Vi samler pas ind og sørger for gruppe check in.


Kl. 21:00

Vi sejler fra Karlskrona til Gdynia med Stena Line, hvor vi indkvarteres i kahytter med dusch og wc. På færgen er der flere restauranter, som tilbyder retter for enhver smag.


På Flyinge Kungsgård ser vi de første ynglende storkepar


 

13. 5. 16 – dag 2

 

Før vi kører fra borde i Gdynia, indtager vi morgenmadsbuffeten på færgen.


Kl. 8.00: Ankomst til Gdynia

 

Undervejs mod vores hotel i Ryn, gør vi et længere stop i Gdansk, hvor vi vil fokusere på den smukke gamle bydel. Her er der ligeledes gode muligheder for indkøb.

 Efter Gdansk kører vi ud i det masuriske landskab på vej mod vores hotel i Ryn, hvor vi er fremme ca. kl. 16.00.

 

Kl. 19.00

Vi sætter os til bords og indtager vores festmiddag i smukke omgivelser i hotellets restaurant, med efterfølgende "ryste sammen" arrangement med fællessang og musik.

 

Det er også ved denne lejlighed, at vi sætter tænderne i storkelagkagen fra Storkene.dk.

 

 

 

14. 5. 16 – dag 3

 

Kl. 9.00

Vi kører mod NV og ser storkekolonien i Lwowiec/Löwenstein. I 2004 var kolonien den største med

47 par storke. Omkring 10 par har rede på middelalderkirken. Her får vi 2 timer på egen hånd i landsbyen og kan nyde indtrykkene.

 

Herefter kører vi til Szczurkowo/Schönbruch, ca. 20 km længere mod NV. Szczurkowo ligger direkte på grænsen til Kaliningrad enklaven. Hovedgaden ender ved et grænsehegn, hvor man kan se den polske grænsepæl og nogle meter længere mod nord, den russiske.

 

Ca. 40 par storke yngler her. I denne landsby gør vi holdt i ca. 1 1/2 time, hvor vi kan gå rundt på egen hånd.

 

Vi  fortsætter vi til Zywkowo/Schemecken endnu 40 km længere mod vest. I Zywkowo er den mest kendte storkeby i Polen. Her ynglede 44 par storke på kun 8 gårde i 2004, hvilket gør stedet til en meget speciel oplevelse. Op til 45 par kan vi opleve i landsbyen.

 

En enkelt af gårdene, hvor der er besøgscenter for storketurister, har næsten halvdelen af landsbyens storkepar boende på tagene og i træer. I disse idylliske omgivelser indtager vi vores

frokost.

 

Afhængig af tid og lyst, kan vi besøge flere maleriske masuriske landsbyer med storkekolonier.

 

Efter hjemkomst til hotellet, er resten af eftermiddag og aftenen til fri rådighed. Maden serveres i hotellets restaurant kl. 19.00.Kirken i Szczurkowo huser adskillige ynglende storkepar


 

 

15. 5. 16 – dag 4


Efter vi har spist morgenmad og checket ud af hotellet, gør vi holdt i byen Reszel/Rössel 19 km vest for Ketrzyn.


Byen har et velbevaret torv, og en korsridderborg der overvåger byen. Vi forventer at bruge en time her.

 

Hefter kører vi mod vest til Peciszewo/Waltersdorf. I denne meget maleriske forfaldne landsby yngler ca 30 par storke. Landsbyen bærer stadig præg af de hårde kampe mellem russerne og tyskerne i februar 1945 og har ar efter skudsalver og granatnedslag.

 

Middelalderkirken blev skudt i stykker og fremstår nu som en malerisk ruin med 2-3 par storke på murkronen. Her bruger vi ca. 1½ time. Vi forventer også at lægge vejen forbi enten Gronowo (30

storkepar), Klejnowo (24 storkepar) eller Bardyny (26 storkepar).

 

Og så går turen ellers direkte mod Gdynia og Stena færgen.


Zywkowo huser flere storke end mennesker.

 


16. 5. 16 – dag 5

 

Kl. 09.00 ankommer vi til Karlskrona og kører fra borde efter morgenmaden og sætter kursen mod Danmark.


Kl. 13.00 forventer vi at være i Høje Tåstrup, som bliver det første stop. Herefter går det mod Allerød og Barresøgård, hvor vi er ca. 13.45.

 

OvernatningVi bor på det 4-stjernede Hotel Zamek Ryn, der er en middelalderborg fra 1400 tallet, som nu fungerer som et meget komfortabelt spa hotel og efter sigende er et af Polens allerflotteste hoteller. Her findes en stor riddersal, flere restauranter i smukke rustikke lokaler med hvælvede buer i rå sten. Som ethvert andet slot har borgen naturligvis et ”spøgelse”, der efter sigende huserer i fangekælderen under vindeltrappen til tårnet.

 

Hotellet ligger centralt placeret i forhold til de steder vi skal se, ikke langt fra byen Ketrzyn, der er en mellemstor by med ca. 30.000 indbyggere.  Byen er også hjemsted for slottet Rastenburg.


På hotellet findes desuden swimmingpool, flere barer og de smukke restaurerede værelser råder alle over satellit-tv og internet.


Hotel Zamek Ryn er et storslået 4-stjernet hotel - her er det riddersalenFor yderligere information om hotellet:

www.zamekryn.plPris


  • 3500 kr. for indkvartering i dobbeltværelse med fuldpension samt dobbeltkahyt på færgen (excl. fortæring på færgen og på køreturen på vej mod hotellet den 1. dag i Polen) 

  • Tillæg for enkeltværelse: 600 kr.

  • Ved tilmelding betales depositum på 500 kr.

 

Det får du


I prisen er inkluderet:


·        Bustransport t/r

·        Færgetransport t/r med indkvartering i dobbeltkahyt

·        Kaffe, te og kage på bussen

·        Hotel m/fuld pension

·        Festmiddag den første aften på hotellet, eksklusive øl og vin

·        Picnicpose til udflugter med 2 sandwiches, frugt, 
       chokoladebar, juice og vand

·        Fri brug af fitnesscenter, spa, sauna og swimmingpool

·        Kompetent guidning af Hans Skov

 

Valuta


I Polen betales der med Zloty, men der kan også betales med EURO i de fleste større butikker.


100 Zloty = 176 kroner  (per 5.10.2015)


Dagskursen kan ses herHuskeseddel
Visse steder, på private parceller hvor vi skal se og fotografere ejendommelige storkereder,kan vi komme ud for at, at der kræves lidt småpenge af os. Derfor - husk at medbringe mønter på udflugterne.
 
Området vi kommer til at befinde os i igennem dagene er ofte meget afsidesliggende. Derfor har vi arrangeret en turmadpakke til alle, som udleveres efter morgenmaden
 
Der er toilet i bussen og vores chauffør har lovet os at det kan bruges! Men vi stopper alligevel efter behov, så man kan få strakt benene
 
Øl og vand kan købes i bussen
 
Stikkontakter er de samme som i Danmark - der er ikke brug for adapter
 
Da vi har adgang til både swimmingpool, sauna og fitnessrum, anbefales det at have badetøj med


Gode solide vandrestøvler og vandtæt tøj


Aftens-og morgenmad på færgen er for egen regningTilmelding og yderligere information


Ønsker du at bestille plads på turen, bedes du henvende dig til Merete Carøe på e-mail Storkekasserer@gmail.com

Skulle der være spørgsmål til programmet, er man velkommen til at henvende sig til Jess Frederiksen på tlf. 24 66 66 58 eller på e-mail Storkene_dk@yahoo.dk

 

 

STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex