Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkeæg i Gundsølille

Sjældne æg i reden - og stork på vejen i Rudbøl!

 
 

Lagt på Storkene.dk den 2. april 2015
 
 
 

Første danske storkeæg er lagt

Så er forårets første sjældne danske storkeæg lagt. Det er det gamle storkepar Ida og Emil i Gundsølille, der vanen tro altid er tidligt på færde. Årsagen er, at storkeparret er stationære på deres rede året rundt, der ligger flot placeret på toppen af en gartneriskorsten.

Storkeparret har siden 2004 ynglet på Sjælland og har opfostret hele 25 storkeunger. De seneste to år har det dog været så som så med familieidyllen i den gamle storkerede. Snarere tværtimod, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk;

”Det har været meget trist at følge storkeparret de sidste to år.  I 2014 omkom parrets unger af uvisse årsager og i 2013 var det et voldsomt og langvarigt regnvejr der tog livet af et kuld på tre flotte storkeunger.  Så vi sætter virkelig vores lid til, at 2015 bliver et lykkens år for det erfarne gamle storkepar”.
 
 
Storkeparret i Gundsølille på den gamle gartneriskorsten.
 (Foto: Alf Blume)
 

Storkehåb for 2015

I 2014 var det kun storkeparret i Smedager ved Tinglev, der havde succes med at få unger på vingerne. Her blev det til tre udfløjne unger. Men mange steder i Danmark venter man meget spændt i disse uger;

”Det er stadig tidligt på sæsonen, men allerede nu er der en stork på reden i Rudbøl, der blot venter på en mage. Storken i Rudbøl er efterhånden så glad for den lille sønderjyske by, at den nu er begyndt at gå på vejene i byen.  Noget der selvfølgelig er meget farligt for en stork. Derfor vil Storkene.dk nu bede Tønder Kommune om at opsætte skilte, der advarer bilister om ”stork på vejen”, ligesom der om sommeren også er opsat advarselsskilte i Smedager.
Netop i Smedager er alt klar til modtagelsen af landsbyens storkepar og byen storkekamera er netop blevet genstartet, så man fra idag kan følge med i livet i storkereden. Og i Balle på Djursland er man ligeledes begyndt at spejde i luften efter storken. Her byggede en stork nemlig rede i 2014 – noget der ikke er sket i mange år på de kanter” siger Jess Frederiksen

 

Storkeboliger på plads

I den forgangne vinter og i det allertidligste forår, er der opsat en del nye storkereder rundt omkring i Danmark. Ikke mindst i det jyske er der blomstret nye storkereder op – og gamle faldefærdige reder i istandsat.  Så der er sikkert ganske mange ejere af storkereder, der så småt er begyndt at få hold i nakken af at spejde mod himlen efter storken.

Der er dog en indlysende årsag til, at langt flere end tidligere interesserer sig for storken og gør alt for at tiltrække den flotte fugl, der indtil for få år siden var næsten var helt opgivet som dansk ynglefugl.
 
Storken på den nybyggede rede i Balle på Djursland (Foto: Hans Skov)
 

Grunden skal findes i den nærmest eksplosive fremgang arten har oplevet i vores nabolande. I Tyskland yngler storken nu igen på steder, hvor der ikke har ynglet storke i 60 år. Og med en uafbrudt fremgang i bestanden i de seneste10 år, er det derfor for alvor i disse år, at storken begynder at sprede sig mod nord.  Og ifølge Jess Frederiksen, kan det nu meget tydeligt aflæses i antallet af storkeobservationer i Danmark;

”Vi ser flere og flere storke hvert år. Nogle er blot på gennemflyvning, mens andre hænger fast i det meste af forsommeren og trives på de få egnede storkebiotoper vi trods alt har i Danmark. Årtiers fokus på naturgenopretning sat heldigvis sat sit præg på vort landskab”
 
Dokumentation
 
For mere information om hvid storks fremgang i Europa - klik her
For mere information om hvid storks fremgang i Tyskland - klik her

 

 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex