Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Tysk ekspert spår fremgang for den hvide stork

Bestanden af hvid stork i Nordtyskland fortsætter mod Danmark

Lagt på Storkene.dk den 30. april 2014Tysk storkeekspert spår bedre tider for storken

 

Det rykind af storke vi oplever i Danmark i dette forår, er ifølge den tyske storkeekspert Kai Michael Thomsen noget danskerne lige så godt kan begynde at vænne sig til. For det stopper ikke her, men er nok snarere en forløber for noget rigtigt spændende. 

Ifølge storkeeksperten fra Slesvig Holsten, er storkebestanden ganske enkelt vokset til et punkt, hvor der ikke længere er gode ynglesteder nok i Slesvig Holsten. Og da flere og flere storke overvintrer i Spanien og dermed er hurtigt tilbage på rederne i nord, vil de storke der overvintrer i Afrika og derfor bruger længere tid på trækket, være tvunget til at finde andre ynglesteder. Og det sender en del af dem mod nord i Jylland.


Et af de nye storkepar i Bergenhusen yngler på et nyopsat redesativ.

(Foto: Merete Carøe, Storkene.dk)


Overlevelseschancerne for storke der overvintrer så tæt på som i Spanien er ifølge Kai Michael Thomsen langt større end den er for de storke der skal den lange vej til Afrika. Og derfor stiger bestanden af storke.

I Bergenhusen, ikke langt fra grænsen til Danmark, ynglede der i slutningen af1980´erne kun 9 par storke. Nu er tallet mere end fordoblet og der er dermed ikke plads til flere storkepar i den idylliske landsby.

 

Kan vi huse storken i Danmark?

Selv om vi fremover vil opleve flere og flere storke i Danmark, så er det ikke ensbetydende med, at de absolut vil yngle i Danmark. Formand for Storkene.dk er dog alligevel ikke helt så pessimistisk som tidligere. Der er i de senere år genoprettet mange ådale og dermed skabt en noget bedre ramme for storken. 

”Lad os slå det fast med det samme – landskabet i Danmark er slet ikke så storkevenligt som i eksempelvis Slesvig Holsten, hvor der i dag yngler tæt på 300 storkepar. Men der findes trods alt områder i Danmark, der kan huse og brødføde storken. Og derfor skal storken lokkes til at yngle i netop de områder” siger Jess Frederiksen, der gerne ser storken tilbage i eksempelvis Randers;

”Hvis vi vil have storken tilbage som ynglefugl, er der brug for at udvikle en systematisk plan for at få storken til at slå sig ned på de rigtige steder. Vi ved, at der bliver sat storkereder op mange steder i det danske landskab, men vi ved også, at mange af de steder man opstiller reder, ikke altid er lige velegnede til storke og ganske enkelt ikke kan brødføde et storkepar. Og så er det spild af kræfter”.

 

Klassisk storkeby – men uden storkeboliger

Randers var tidligere en klassisk dansk storkeby – og det kan den snart blive igen.  Her har man gjort en stor indsats for at genoprette de våde enge omkring byen. Og det er netop det der skal til for at der kan skabes succes for storken. Netop Randers er et af de steder der i år er set storke, men der er praktisk talt ikke nogen beboelige og tiltrækkende storkereder i byen. Derfor bør der gøres en lang større systematisk indsats for at istandsætte gamle storkereder og ikke mindst opstille en lang række storkereder på gode steder ud mod de store fødekamre, som engene er for storkene.

Foreningen Storkene.dk, der netop har som hovedmålsætning at få storken tilbage som ynglefugl i Danmark mener, at det er nu, at både kommuner såvel som private, skal i gang med arbejdet med storkerederne. Ikke kun i Randers, men på de gode potentielle storkeynglesteder i hele landet.


Dokumentation:

Se indslag med biologen og storkeeksperten Kai Michael Thomsen her!

Følg med i livet i storkereden i Smedager i Sønderjylland her!STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex