Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Vinterstorken er kommet

Gamle skånske storke overvintrer i DanmarkLagt på Storkene.dk den 19. oktober 2013


Vinterstorke huserer igen

Normalt er det jo om foråret budskabet om at storken er kommet vækker glæde. Men som vi har set det i ganske mange år, er der igen i år overvintrende storke i Danmark. Den skånske stork Oskar, der hver sommer yngler på den anden side af Sundet, er tilbage i sin vinterbolig i Veksø vest for København, hvor han nu overvintrer for 3 gang. Udover logi i form af en storkerede, vil Oskar det næste halve år modtage et næringsrigt kosttilskud i form af daggamle gassede kyllinger. Indtil videre er der dog rigeligt med storkeføde, både i den nærliggende Værebro Ådal og på markerne, der efterårspløjes og dermed blotlægger masser af fede orme.

Vil man se storken Oskar kan han opleves på reden tæt på Veksø station ved Lærkebækvej.
 
Storken Oskar i Veksø fotograferet vinteren 2012. (Foto: Frank Desting)
 
Også Havreholm i Nordsjælland har besøg af en skånsk stork. Den har igennem de sidste par måneder holdt til i området. Skulle den vælge at blive efter kulden sætter ind, vil den naturligvis også indgå i vinterfodringsprogrammet. Indtil nu har den dog klaret sig fint i det lune efterår.
I Smedager i Sønderjylland og i Gundsølille på Sjælland er der ligeledes overvintrende storke. I Smedager er det hanstorken Karlsson, hvis mage for længst er trukket sydpå, der igen i år har valgt at blive i Danmark og derfor, i ensom majestæt, må vente på magen lige til april. I Gundsølille er det det gamle storkepar Ida og Emil, der i disse dage kan fejre 10 års jubilæum som Sjællandsk storkepar. Både i Smedager og Gundsølille vil der være fodring i gennem vinteren.
 
Rekordår i Skåne
Mens vi her i Danmark havde et elendigt storkeår uden flyvefærdige unger, var det lige modsat i Skåne. Hvor vi både i Sønderjylland og på Sjælland oplevede voldsom og vedvarende regn på et kritisk tidspunkt for storkeungerne, gik Skåne fri for det værste uvejr.
I Skåne har man i mange år haft et storkeprojekt, der har som målsætning at etablere en vild trækkende bestand af storke. En målsætning som man er godt på vej til at komme i mål med ifølge Berith Cavallin fra det skånske storkeprojekt. I Skåne blev 165 storkeunger flyvefærdige i 2013 og blot 5 af disse årsunger har valgt ikke at trække bort. Samtlige af de øvrige ungfugle er trukket sydpå. Dette er en rekord, ikke blot hvad angår ungeproduktion, men også i relation til antallet af trækkende storke  og det lader til, at man nu har lagt de store problemer med at få ungstorkene til at trække bort bag sig. De storke vi ser i Danmark om vinteren er ikke ungstorke, men derimod ældre storke, der stammer fra den forrige generation af storke.


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex