Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Påskeæg i storkereden

Trods et koldt forår er der atter et nyt storkekuld på vej

 
 
Lagt på Storkene.dk den 31. marts 2013
 
 
 

Påskeæg i storkereden

Dette forår har budt på meget få forårstegn.  Men trods alt titter erantis frem, viben og stæren er kommet. Og medio marts viste de første trækkende storke sig i Danmark.

Nu er der så en ny generation storkeunger på vej i Gundsølille ved Roskilde, hvor gartner Jens Andersen den sidste uges tid har set storkeparret parre sig. Og idag har storkehunnen så lagt de første æg og indledt rugningen på toppen af den 13 meter høje skorsten.

”Selvom man ikke just kan sige, at vejret har været mildt og præget af forår, så er storkene både her og i Tyskland gået i gang med ynglesæsonen nogenlunde som de plejer” siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk, der siger at det ikke er temperaturen der styrer drifterne;

”Storkenes yngledrifter er styret af lyset og dagslængden. Derfor går de i gang med at yngle, når de finder at tiden er inde til det. Sidste år var det heller ikke just mildt omkring den 1. april, men også dengang blev rugningen indledt på nogenlunde samme tidspunkt”
 
Storkeparring i Smedager 2012. (Foto: Hans Skov)
 

Et storkepar lægger normalt 3-5 æg som udruges på ca. 30 dage.Går alt som planlagt er der danske storkeunger omkring den 1. maj.

 

Spænding i Smedager

Hos Benny Appel og Birgit Johannesen i Smedager venter man med spænding på ankomsten af hunstorken. Hanstorken har ventet i reden længe og er begyndt at rette reden til og bygge op med nye grene og nyt fyld. Så når hunstorken ankommer, vil reden være fin og klar til et nyt kuld sønderjyske storkeunger.

Syd for grænsen er ynglesæsonen for storkene skudt også skudt i gang. Men det helt store rykind forventes i starten af april, når de mange storke fra Afrika når frem til ynglepladserne i Nord- og Østeuropa. Der er dog næppe tvivl om, at det kolde vejr i Europa forsinker både storke og andre trækfugles ankomst;

”De tyske storke, der er mærket med GPS sender, udviser en tendens til at stoppe op før de kommer ind i Europa og raster nu indtil vejret bedres og vindretningen bliver mere gunstig” siger Jess Frederiksen.

Følge de tyske og hollandske storke på rederne her:
Følg de tyske GPS mærkede storkes træk og ankomst til ynglepladserne her:
 

Hvor skal storkene slå sig ned

I de kommende måneder kommer der med sikkerhed mange storke forbi Danmark. De fleste vil være unge uerfarne storke, der ikke er kønsmodne. Men Danmark har ikke længere voldsom mange reder at slå sig ned på. Og de der findes er ikke særlig kønne.
 
Storkereden i Vegger, Himmerland - før den blev renoveret. (Foto: Hans Skov)
 
 

Rundt om i landet findes der rigtig mange udtjente gamle forfaldne storkereder. I forfalden tilstand er en storkerede ikke en magnet for storken. Hvis den derimod er flot og imødekommende kan den trække storke til sig.

Mogens Lange Petersen, bestyrelsesmedlem i Storkene.dk, har på seneste været på rundtur i det nordjyske. Og han fandt mange storkereder, der egentlig blot trænger til en kærlig hånd;

”Opfordringen må være, at ejerne af en storkerede bruger en times tid til lige at få sat reden i stand her i foråret.  Hvis man ønsker sig en stork i reden, så skal den fremstå flot og indflytningsklar” siger Mogens Lange Petersen.

Læs mere om opbygning af en storkerede her.
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex