Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Ungstorkene er forsvundet

Sommeren går på hæld - og trækfuglene takker af

 
 

Lagt på Storkene.dk den 19. august 2012
 
 
 

Storkene er fløjet

 

Så har de første danske storkeunger indledt trækket sydpå. Det er de tre storkeunger Winnie, Werner og Waldemar fra Gundsølille der har pakket rejsetasken og vendt næbbet sydpå. Det er lidt tidligere end normalt for de unger der kommer fra storkeparret i Gundsølille, der normalt venter til september med at trække bort. Også en stor del af de skånske storkeunger er trukket bort. Det skete i starten af august.

 

Tilbage i Danmark er stadig de to storkeunger Sofia og Noah i Smedager i Sønderjylland. De har først indledt flyvetræningen i starten af august, da de er klækket meget sent og derfor også blev flyvefærdige forholdsvis sent. De bliver formentlig et par uger mere, inden også de sætter kursen mod syd.

 

Udover de danske storkeunger er der i disse dage en del skånske ungstorke på Sjælland. Godt halvdelen af de skånske storkeunger er nemlig ikke trukket sydpå endnu og kan derfor opleves i Sydsverige og på Sjælland en tid endnu.
 
Winnie, Waldemar og Werner nyder aftensolen på reden - nu er de væk!
(Foto: Merete Carøe)
 

 

Vi ved med sikkerhed, at storkeparret i Gundsølille bliver vinteren over. Og så forventes det, at han-storken Karlsson fra Smedager ligeledes bliver hos Birgit Johannsen og Benny Appel, som dermed får fornøjelsen at passe godt på ham gennem vinteren indtil hun-storken vender tilbage igen til foråret. Han-storken er nemlig en projektstork fra Skåne, der desværre har mistet trækinstinket og derfor er afhængig af os mennesker hvis han skal klare sig sikkert gennem vinteren.

 

2012 et godt storkeår

 

2012 blev året hvor det – for første gang siden 2004 - igen lykkes at få storken til at yngle med succes i Jylland. Og endda med et pænt resultat – 2 udfløjne unger er ganske flot af et helt nyt førstegangsynglende storkepar. Også i Gundsølille forløb ynglesæsonen helt udramatisk. Storkeparret Ida og Emil blev dog lokket af meget varme temperaturer i marts til at indlede parringen tidligere end normalt og æggene blev derfor lagt meget tidligt. Det fik dog ingen konsekvenser for selve opvæksten, idet vejret som helhed har artet sig fint gennem det meste af ynglesæsonen.

 

Om end resultatet på fem udfløjne storkeunger kan syntes magert, er det trods alt det bedste i syv år. Udover de to ynglepar, var spænding i Ribe, hvor to formentlig unge storke tog ophold i reden på Haderslevvej i en god uges tid, før de igen forsvandt.

 

Ikke nok med at 2012 bragte et ekstra ynglende storkepar, har der i lighed med forrige år været mange omstrejfende storke på besøg. De helt store flokke vi så i 2011 er dog udeblevet. Årets største flok blev observeret i Midt- og Vestjylland i juni måned.
 
 
 
To storke slår sig ned ved Ribe i mere end en uge. Desværre var de unge
og ynglede ikke.
(Foto: Inge Christensen)
 
 

På Sjælland var der dog et helt klart mønster i hvor de omstrejfende ungstorke tog ophold igennem den forløbne sommer. Områder som Tryggevælde Ådal, Søborg Sø og Værebro Ådal har formået at tiltrække storke helt fra april til august.

 

Det faktum, at storkene har opholdt sig mere eller mindre fast – eller pendlet imellem 2-3 fourageringspladser – viser, at storkene trods alt formår at finde områderne så interessante at de er blevet der gennem det meste af sommeren. Havde der ikke været føde, ja, så var storkene forduftet efter et par timer. Er der derimod føde nok, så bliver de gerne hængende.

 

Nye storkeboliger

 

Set i lyset af udviklingen, vil Storkene.dk gøre noget ved boligsituationen for storkene.

 

I Tryggevælde Ådal findes der en del gamle storkeredestativer, der blev opsat i slutningen af 1990´erne. Alle rederne er dog i så forfalden tilstand, at de ikke formår at tiltrække storken. Derfor vil Storkene.dk bruge efteråret 2012 til at istandsætte rederne, sådan at de i 2013 kan tiltrække områdets besøgende storke. Det bliver dog ikke alle rederstativerne vi istandsætter, men nogle af de mest attraktivt beliggende.
 
 
Idyl ved Søborg Sø i Nordsjælland. 1A88 - Christian fra Gundsølille, sammen med
en skånsk rejsefælle
(Foto: Thor Laugesen) 
 
 

Værebro Ådal har allerede storkereder, som dog for nogles vedkommende skal have en overhaling. Men i Nordsjælland er der kun ganske få reder. Og netop omkring Søborg Sø, findes der slet ingen reder. Og da området tilsyneladende har budt på føde nok til at storkene har opholdt sig der, vil vi tage initiativ til, at der opsættes et par reder i dette område.

 

Det vi i første omgang leder efter, er en god høj skorsten eller mast, hvor vi kan placere redestativet på. Så bor man i området af Søborg Sø og er den heldige indehaver af en ejendom, eller kender til et sted, hvor der kan placeres en storkerede, er man velkommen til at kontakte Storkene.dk. Så tager vi gerne et nærmere kig på stedet.

 

Mere om:

 

Tryggevælde Ådal

 

Søborg Sø - Gilleleje

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex