Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Højeste antal storkepar siden 1982

Syd for grænsen vælter de sig i storke

 

 
 
Lagt på Storkene.dk den 1. maj 2012
 
 
Slesvig Holsten bugner af storke
Et godt gammelt ordsprog lyder; ”Når det regner på præsten, så drypper det på degnen”. Ordsproget er meget dækkende for det vi oplever på storkefronten i dette forår i Danmark. Og mens ”degnen” er Danmark, så er ”præsten” i dette tilfælde Slesvig Holsten.

For selvom vi her i Danmark har udsædvanligt mange omstrejfende storke, samt et nyt storkepar i Sønderjylland, så er det intet at regne for hvad man oplever lige syd for grænsen. Her er storkebestanden i disse år stigende og netop i år er der tale om en voldsom øgning i antallet af storkepar.

Bergenhusen, der ligger blot 50 km. syd for den danske grænse, må betegnes som en af tysklands højborge for storken. Her yngler normalt 15-18 par. Men i år tæller bestanden i landsbyen allerede her i starten af maj, hele 20 ynglepar. Og man skal faktisk 30 år tilbage i tiden for at finde et tilsvarende antal ynglende storke. Helt præcis til 1982. Og billedet er det samme i hele regionen, hvilket forklarer, at vi i Danmark oplever at flere og flere storke lægger vejen forbi hos os.
 
Storkefamilie i Bergenhusen - dem er der indtil videre 20 af.
(Foto: Merete Carøe)
Da vi endnu kun er i starten af maj, kan der sagtens dannes flere ynglepar. En tommelfingerregel er nemlig, at et storkepar skal have etableret sig senest omkring den 20. maj for at have succes. Så der er ca. 14 dage endnu til at få flere par – både i Slesvig Holsten og i Danmark.
 
Ny penthouse storkebolig til Smedager
Og når vi nu er inde på flere storkepar, så er der netop nu en storkerede mere på vej op i Smedager i Sønderjylland, hvor Danmarks nye storkepar yngler. Storkereden opsættes på Rebbølvej 45, godt 800 meter fra den beboede storkerede i Smedager. Om det kan nås at få et storkepar mere til at slå sig ned her, er endnu usikkert. Men der ses stadig regelmæssigt fremmede storke i nærheden af Smedager storkepars rede. Så skulle de få lyst til at slå sig ned i det idylliske Sønderjylland, så får de fra lørdag muligheden, når den nye storkerede rejses. Storkereden er sponseret af Storkene.
 
 
Stadig mange storke

Næsten alle dele af Danmark kan melde om omstrejfende storke. Og i Næstved gippede det i folk, da et par storke, meget spektakulært, landede tæt på Miljøminister Ida Auken, der var i Næstved for at indvie genopretningsprojektet i Susådalen. Et projekt, der udover at sænke kvælstofudledningen, skal forbedre naturen, bl.a. til gavn for storken og de andre engfugle. Storkene er nu trukket videre nordpå. Den ene af storkene er ringmærket. Der er tale om en stork fra Skåne, der for første gang siden den blev udruget, nu er tilbage på fødeegnen, efter at have slået folderne i Spanien i to år.

I Veksø er storken stadig i området. Den har dog problemer med at få lov til at være på reden. Når den lander, så moppes den af de lokale fiskehejrer, der betragter storken som en konkurrent. Så den har fundet andre overnatningsmuligheder.
 
Ringmærkning af storkeunger
Ikke langt fra Veksø, nemlig i Gundsølille ved Roskilde, varer de kun tre uger før de første danske storkeunger skal ringmærkes. Og det er rekord tidligt. Det skyldes det varme vejr i marts, der satte gang i ynglen hos storkeparret Ida og Emil et par uger før normalt. Den 25. maj skal storkeungerne ikke blot ringmærkes, men også have foretaget en kønsbestemmelse.
 
Storkeunger i 2011 i Gundsølille mens de venter på at blive ringmærket!
(Foto: Hans Skov)
 
I lighed med sidste år, er det dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der foretager testen. Bjarne Østergaard Rasmussen er specialist i fugle, og det var samme dyrlæge de for to år siden var hurtigt ude med hjælp til den dødsyge hanstork Emil.
I forbindelse med ringmærkning, vil vi igangsætte en navngivningskonkurrence, hvor alle kan komme med deres bud på navnene til ungerne. Mere om dette senere.
I Gundsølille er der nu opsat en informationstavle tæt på storkereden. Den stor for enden af markvejen, der leder op til storkereden. Parkering kan finde stede på en mindre bivej, der ligger kun få meter fra informationstavlen. Heldigvis er informationen på tavlen allerede forældet, idet der på tavlen er nævnt at der kun er et storkepar i Danmark. Antallet er nu som bekendt fordoblet til hele to par.
 
 Informationstavlen fortæller i korte træk om storkeparrets historie.
(Foto: Lars Juel Sørensen)
 

Vi har brug for din hjælp!

Er du fan af storken? Det er vi også! Derfor opfordrer vi alle storkefans til at melde sig ind i Storkene.dk. Med alle de storke og den store interesse for at få hjælp til storkereder, etablering og forbedring af vandhuller m.m, så har vi brug for medlemmer, så vi sammen kan nå vores mål - nemlig at få flere storke til at slå sig ned i Danmark.
Meld dig ind  her
 
Mere om storkene i Slesvig Holsten
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex