Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Den optimistiske stork

Gode takter på miljøområdet i regeringsgrundlaget

 
 
 
 
 
 

Ti års vintermørke for naturen er slut

En lang og udmattende ørkenvandring er slut. Igennem de sidste ti år, har miljø- og naturpolitikken haft trange kår. Selv på et tidspunkt hvor daværende finansminister Thor Pedersen (V) slog fast, at ”vi kunne eje hele verden”, underforstået at Danmark var så velbeslået at statens pengekasse flød over af penge, var der ikke midler til at tænke stort og fremsigtet på Danmarks forarmede natur. På Venstres landsmøde i 2003, kunne daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bombastisk konstatere;

„Der er ikke én frø, der er ikke én fugl, der er ikke én fisk, der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik.“

Her otte år senere ved vi, at dette naturligvis var helt uden hold i virkeligheden. Miljøet og naturen var i den grad nedprioriteret, til fordel for en politik der favoriserede det intensive landbrug.

Men i det nye regeringsgrundlag er der nu helt nye toner for naturen. Ganske vist fylder punktet ikke meget i det samlede regeringsoplæg, men overordnet set er der tale om et tiltrængt opgør med årtiers miljø- og landbrugspolitik – og her taler vi også om regeringer før den netop afgåede VK regeringens tiår. Der er lagt op til armbrydning med landbrugets organisationer og et opgør med de uambitiøse mål i den tidligere regerings ”Grøn Vækst” plan, der mere var en erklæret vækstplan for det intensive landbrug og storbønderne, end det var en vækstplan for naturen.

 

Grund til optimisme for storken

I de grønne organisationer er der grund til optimisme og ikke mindst hos Storkene.dk er vi selvfølgelig meget tilfredse med, at storken er nævnt i grundlaget. I indledningen til regeringsgrundlaget står der;

Sikring og udvikling af en varieret og mangfoldig natur, der er tilgængelig og til glæde for alle i både hverdag og ferier, er og bør være en central del af Danmarks værdi- og velfærdspolitik. Alene af den grund vil regeringen give en ambitiøs naturpolitik høj prioritet.

Arter som agerhøne og hare der er tidligere var karakteristiske for det danske agerland er i dag på listen over udsatte arter. Storken kan ikke finde tilstrækkelig med føde til at yngle i Danmark. Det er håndgribelige tegn på at den intensive landbrugspraksis fylder alt for meget i det danske landskab.”
 
Miljøminister Ida Auken (SF) og fødevareminister Mette Gjerskov (S).
 

Både den nye miljøminister, Ida Auken (SF) og den nye fødevareminister, Mette Gjerskov (S) har udtalt, at de er parate til at tage det nødvendige opgør med det intensive landbrug og at man vil kanalisere midler fra EU's landbrugsstøtte over til naturen og et reelt bæredygtigt landbrug. Også selvom landbruget protesterer;

”Vi har økonomisk krise, pengene hænger ikke på træerne. Derfor er det fornuftigt at bruge en større del af EU´s landbrugsstøtte til at skabe natur. Men det er vigtigt at understrege, at pengene stadig går til landbruget, bare en anden form for landbrug, siger fødevareministeren”.

 

Naturen er en vindersag for regeringen

Storkene.dk ser dette som mere end blot en hensigtserklæring – men som et klokkeklart løfte.

Vi vil naturligvis holde fødevareministeren og miljøministeren op på deres løfter. Netop på dette område er der 100 % fodslag mellem regeringspartierne og støttepartiet Enhedslisten og hermed bør miljø- og landbrugspolitikken være en vindersag. Ikke blot for vores forarmede natur og vandmiljø, men også for regeringen, der i den grad har brug for vindersager, efter massive beskyldninger om løftebrud.
 
Storken kan godt trives med landbruget - det kræver blot en omlægning af driften.
 

Dette løfte bør kunne indfris til punkt og prikke. Når man ser bort fra det ekstremt intensive landbrug, kan naturen godt gå hånd i hånd med landmanden. Lad os minde om, at storken faktisk er en fugl, der gennem mange år har sameksisteret med landmanden. Og det er ikke storken der har slået hånden af landmanden, men omvendt. Nu er det tid til at vise, at der er plads til begge parter her i landet. Ligesom der er det i vores nabololande Polen, Baltikum og Tyskland, hvor storken er i fremgang.

Storkene.dk vil derfor, sammen med storken og de øvrige engfugle, samt frøen, fisken og de vilde planter, glæde os til de nye forbedrede forhold for naturen og håber på at man om tre år kan udtale;

„Både frøen, fuglen og fisken, har fået det langt bedre som følge af regeringens miljøpolitik.“
 
Dokumentation:
Læs hele regeringsgrundlaget her - se på side 31 under overskriften "NATUREN - GRØN VELFÆRD FOR ALLE"
Fødevareminister Mette Gjerskov, der er nabo til storkeparret Ida og Emil, var ude med kameraet en forårsdag i 2010 og fandt en af storkene på engene ved Østrup. Se hendes optagelse til TV Gjerskov her.
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex