Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Det skånske storkeprojekt har fået sit gennembrud

Storkeprojektet i Skåne er vendt til succes!

 
 
Lagt på Storkene.dk den 27. august
 

 

Fra fiasko til succes
Man siger at der sjældent er langt fra succes til fiasko. Og at det heldigvis forholder sig på samme måde den modsatte vej, viser årets resultatet i det skånske storkeprojekt. Storkeeuforien voksede til uanede højder og vi blev her på Storkene.dk bestormet med henvendelser fra folk, der troede de havde en skrue løs. For de troede næppe deres egne øjne, de de så op imod den blå sensommerhimmel.
Den forgangne weekend bød nemlig på det største storketræk gennem Østdanmark i næsten 100 år, da 80-90 skånske storke søndag den 21. august lagde vejen forbi Sjælland. Storkene slog sig hen under aften ned i Oppe Sundby ved Frederikssund, hvor hustagene og lysmasterne bugnede af storke. Men allerede dagen efter drog de videre sydpå. Tirsdag var de på det sydlige Lolland, hvor de fouragerede inden trækket gik videre over Østersøen mod Tyskland. Flokken nåede til Kopendorf på Fehmarn den 23. august hvor de fouragerede og rastede for natten på farlige elledninger. Storkene er formentlig nu godt nede i Tyskland, hvor de slår sig sammen med endnu flere storke og fortsætter igennem Østeuropa videre mod den endelig destination – Afrika. I flokken er iøvrigt også de to danske storkeunger Odin og Thor fra Gundsølille.  
 
Storketrækket ses her over vestamager søndag den 21. august. (Fotograf: Eva Smith)
 
Der er tale om et fantastisk comeback for storkeprojektet i Skåne, der ellers indtil sidste år, har været i voldsomme problemer og udsat for berettiget kritik fra danske ornitologer. Storkene.dk har ligeledes været skeptiske overfor måden projektet har været drevet på, hvor man indtil sidste år har indsamlet alle årsunger og sat dem i bur indtil de var kønsmodne. Dette har haft den meget uheldige bivirkning, at storkene har mistet deres naturlige trækinstinkter og fuglene er blevet stationære.
Syv storke raster her på et hustag i Oppe Sundby. (Foto: Torben A. Jensen)
 

Men en tiltrængt omformulering af projektet, har nu givet nyt liv til projektet, der nu er tættere på målet end nogensinde før – nemlig at få opbygget en vild trækkende bestand af storke til Skåne. Spørgsmålet melder sig nu igen; kan – og skal vi – have et tilsvarende projekt i Danmark? Altså, via et opformeringsprojekt få genopbygget en trækkende bestand af storke i Danmark. Storkene.dk mener helt klart; ja.

 

Danmark skal med

Der er flere grunde til at vi gerne ser at storken får en hjælpende hånd. Vi har en plan, som vi med sikkerhed mener, kan bringe en trækkende storkebestand tilbage til Danmark på forholdsvis kort tid. Desværre er vi stødt ind i problemer med lovgivningen, idet jurister fra Naturstyrelsen har påpeget, at der umiddelbart ikke kan dispenseres fra lovgivningen vedr. udsætning af vilde fugle i den danske natur. Omdrejningspunktet i vores projekt har netop været anvendelsen af vilde skadede polske storke. Men disse kan ikke anvendes i projektet, idet hold af vilde fugle i fangenskab udelukkende må ske med henblik på genudsætning og fuglene må maksimalt være i fangenskab i 12 måneder. Dermed kan det foreslåede projekt ikke umiddelbart realiseres. Og da plan A ikke kan iværksættes, så har vi naturligvis en plan B.
Det vi nu ser i Skåne er, at mange af de ungstorke der er trukket bort, er opfostret af fangenskabsfugle, der har gået i bur i årevis og ikke ejer trækinstinkter. Til trods for dette er ungstorkene trukket bort af egen drift og formår at leve på – en for storke – helt naturlig måde. De søger føde og trækker bort ligesom deres artsfæller, der er opfostret af 100 % vilde storke. Derfor vil vi ansøge om tilladelse til et yngleforsøg med 2-3 par storke opfostret i fangenskab – altså egentlige zoo fugle. Her er reglerne nemlig noget anderledes.
 

Samarbejde over sundet

Storkene.dk har fået en henvendelse fra lederen af det skånske storkeprojekt Emma Ådahl, som meget gerne ser et samarbejde mellem Danmark og Sverige. Og vi tager gerne mod en invitation til et samarbejde hen over Øresund om det ædle formål, nemlig at få opbygget en trækkende vild dansk/skånsk bestand af storke. Men projektet kan ikke stå alene. Det skal gå hånd i hånd med naturgenopretning og naturbevarelse, ligesom det er sket i eksempelvis Skåne og Rheinland Pfalz i Tyskland. I Holland har man også fået storken tilbage via et opformeringsprojekt og her er storken i god og stabil fremgang. Også her er man ved at lægge problemerne med storke der ikke trækker, bag sig.
 
Projektleder Emma Ådahl
Der er ingen tvivl om, at vi i det østlige Danmark vil få etableret flere storkepar af skånsk oprindelse i de kommende år. Hvis der som udgangspunkt hvert år kommer 100-150 ungfugle på vingerne i Skåne, vil nogle af disse fugle med stor sikkerhed slå sig ned i Danmark som ynglefugle om få år. Vi mener bare ikke, at vi her i Danmark skal sidde på hænderne og vente, og lade andre om at gøre det hårde arbejde, som vi så kan høste frugterne af. Vi er nemlig her i landet en del af løsningen for storken - og det forpligter!
Vi vil nu gå igang med at ansøge myndighederne om tilladelse til et begrænset "testprojekt", der vil vise om det kan lade sig gøre at få ungerne af fangenskabsfugle til at trække og leve normalt.

Links til information om storkeprojekter:

Storkene.dk

Skåne

Rheinland PfalzSTORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex