Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Justitsmordet på ræven i marsken

Var det ræven der dræbte storkeungerne i Skærbæk?

 
 
 
Lagt på Storkene.dk den 18. juli 2011
 
 
 
Af Jess Frederiksen
Formand, Storkene.dk
 
 
 
Der er sikkert mange landmænd i marsken, der nu ånder lettet op. I lang tid har de gået og følt skyld over, at de mange fugle der tidligere var forbundet med marsken, nu enten er forsvundet, eller er i rivende tilbagegang. Heldigvis har det vist sig, at det er ræven der er den store skurk i marsken og ikke den danske landmand.  Derfor er det nu op til jægerne at få genskabt balancen i den unikke natur i marskengene og få engfuglene tilbage igen. Rævejagten kan endelig gå ind. Men er ræven virkelig skurken, eller er der brug for at få genåbnet sagen?
 
Ræven på anklagebænken - men er den uskyldig dømt?
 
I dette forår var der stor glæde i det sønderjyske og ikke mindst i foreningen Storkene.dk. Efter flere år uden skyggen af et jysk storkepar, fandt to storke vejen til en storkerede i Hjemsted vest for Skærbæk.  Dette område af Danmark husede for 60 år siden en stor bestand af den flotte og populære fugl. Håbet var, at den hvide stork nu endelig var på vej til at genindvandre og at der igen kom jyske storkeunger på vingerne. Men da storkeparret midt i juni fik unger i reden, viste det sig dog hurtigt, at parret havde fejlkalkuleret udbuddet af føde i marsken og ungerne begyndte at dø. I starten af juli opgav storkeparret og forlod reden og de døde unger i hast. Det som mange havde set som en ny start for den danske storkebestand, fik en tragisk, men formentlig ikke uventet afslutning. Igen spørger man sig selv – er det nu rævens værk?
Storken er en indikatorfugl, som giver en god pejling af, om vores natur har det godt eller skidt. Om der er balance, eller ubalance. Kun de mest fugleinteresserede opdager, at viben, engsnarren, stæren, engrylen og brushøns forsvinder. For det gør de – eller er allerede forsvundet! Men storken, som lever på samme biotop, er det meget folkekære symbol på, at der er noget rivende galt. Kan storken ikke leve i marsken, er det tegn på, at der mangler balance. Netop her i dette område af Danmark stortrivedes storken tidligere. Og Ribe var storkenes hovedstad i Sønderjylland med mere end 30 par storke. Hver lille flække havde storke, og ikke kun et par, men flere. Man spørger sig selv, hvad der er gået galt siden da? Er rævebestanden eksploderet de sidste 70 år og reduceret marsken til en ørken?
Dele af marsken er nu omdannet til kornmark,
 

For marsken er mere eller mindre gjort til en ørken – ikke bare for storken, men for alle de skabninger der hørte til her tidligere. Nuvel, der er da områder af marsken der lugter lidt af de gyldne tider, men det meste er drænet til ukendelighed og store arealer er omdannet til kornmark, der skal kunstvandes døgnet rundt i vækstsæsonen. Næppe noget der lugter det mindste af ”Bæredygtigt Landbrug”. Og man tænker på, om det nu er ræven der har gravet drængrøfterne og pludselig har nedsat sig som kornavlere?

Tager man blot få kilometer syd for den grænsen til Tyskland, forholder det sig noget anderledes. Her trives både storken og mange andre Guds skønne skabninger, som ikke længere findes på den nordlige side af grænsen. Her er der stadig storke i mange af de små landsbyer og i en enkelt lille flække findes der i år hele 17 par storke, kun 60 km. syd for grænsen til rævelandet Danmark. Men hov, findes der slet ikke ræve her? Er det virkelig lykkes at holde rævebestanden i skak, så naturen kan være i balance?
 
Køerne græsser på engene ved floden Treene i Slesvig Holsten.
 

Kigger man udover landskabet ser man, at åerne slynger sig igennem det smukke marsklandskab, køerne græsser lystigt på engen og drikker vand i de mange små vandhuller, som har fået lov til at blive stående igennem sommeren. Vandstanden er højere end nord for grænsen, hvilket gør, at man ikke kan dyrke korn og storken, ja den går såmænd blandt køerne og guffer de frøer, mus og mosegrise i sig, som den holder så meget af. Man bliver lidt overrasket, når man får at vide, at ræven rent faktisk trives godt i området. For hvordan kan det lade sig gøre her, når vi nu har fået at vide, at ræven er skurken i marsken?

Det hele er naturligvis ikke så enkelt. Rævebestanden er gået meget frem og den kan vel ikke helt friholdes fra et vist ansvar. Når det er sagt, så er ræven er blot udnævnt til prygelknabe og at dømme ræven som den store synder er helt forfejlet. Det ligger vist klart for enhver, at den realistisk set blot skal bøde for en forfejlet miljøpolitik. Hvis ræven havde en advokat, ville han formentlig påstå at der er tale om et justitsmord og kræve at sagen gik om. De grønne organisationer må så være rævens - og storkens - advokat. Og lad os så få rettet fokus mod den egentlige mistænkte i sagen – nemlig Danmarks landbrugspolitik og den forfejlede miljøpolitik, hvor landbruget gang på gang trækker det længste strå.
Læs mere om Merete Carøes tur til Slesvig Holsten her
Læs mere om storkene i Slesvig Holsten her
 
 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex