Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Besøg i Bergenhusen

Merete Carøe fra Storkene.dk så på storke i Slesvig Holsten

 
 
 
 
 
Lagt på Storkene.dk den 20. juni 2011
 
Merete Carøe fra Storkene.dk har lagt turen forbi Bergenhusen i Slesvig Holsten. Nedenstående er hendes beretning fra storkemekkaet tæt på grænsen til Danmark.
 
 
 
 
Tekst og fotos af Merete Carøe
 
 

Igen i år har jeg været i Bergenhusen - storkelandsbyen i Schleswig-Holstein, ca. 60 km syd for den danske grænse.

 

For mig er det en årlig tilbagevendende "begivenhed", jeg skal bare derned minimum én gang om året. Sådan har det været siden mit første besøg i landsbyen i 1980 (jeg stammer fra Sønderjylland, så i de første mange år var det en tur, jeg tog med mine forældre).

 

Ikke nok med, at jeg skal til Bergenhusen, nej, jeg skal sandelig også se de "sædvanlige" storkereder i de andre landsbyer på vej dertil og i det område. Det hører sig til!

 

Den første rede, vi ser, er i en by ved navn Eggebek. Her bor storkene på en høj pæl ved siden af en brandstation. Man har lavet lidt informationsmateriale på en lille plads nedenfor storkereden. Det var tydeligt at se, at der var unger i reden, én af storkeforældrene var også i reden.

 

Næste by på ruten er Hollingstedt, hvor der er 4 beboede reder. Byen ligger ved Treene (floden), meget kønt.

 

Alle rederne i byen er på pæle. Der er unger i dem alle og også en storkefar eller -mor, der holder vagt.
 
 
Tre unger der døjer med varmen i en af de mange reder.
 
 
 

Herefter skal vi snart ud over engene, som omkranser Bergenhusen, der ligger på en bakkeø. Inden vi når helt ud på de skønne vidtstrakte enge, hilser vi på storken og dens unger i Börm. Her er storkereden for nogle år siden blevet renoveret og reden er holdt sammen med flot ståltrådsnet - det er således nemt at genkende reden i Börm, når man kommer hjem med alle sine billeder af forskellige reder!!! I Börm er der store unger.

 

Så kommer vi ud over det flade land. Det er dejligt vejr denne pinsedag og vi nyder at køre igennem landskabet. Vi ser et par storke gå på engene, men de er for langt væk til mit kamera … Vi nyder synet, og vi må lige ud ved en eng med en flok får (jeg er også meget glad for får!) Alle de hvide får har sorte lam. De kommer myldrende, da vi står ud af bilen, og bræger i ét væk. Det lyder bare så skægt. De får lige en tot frisk græs udefra og et klap på hovedet, og så bliver de fotograferet, selvfølgelig.

 

Nu venter Bergenhusen forude. Vi parkerer ved kirken og starter rundturen. Jeg tæller i år 16 beboede reder i selve Bergenhusen; jeg tror næsten der er unger i alle rederne, måske ikke i et par stykker, men storkene er så venlige at være hjemme i alle rederne - det er så dejligt.

 

På "Storkecentret" eget af NABU (den tyske pendant til Naturfredningsforeningen) er der en videoovervåget rede på taget. Der ligger en stork i reden deroppe kan man se (i år går jeg dog ikke ind for at se den på skærmen i udstillingen, da jeg har været der så mange gange før).

 

Men jeg spurgte den unge pige, der ekspederede, om jeg måtte lægge nogle foldere fra Storkene.dk i centret, og det måtte jeg godt. Jeg fortalte hende også om foreningen. Købte også lidt forskelligt i butikken - så havde jeg gjort lidt for sagen.
 
 
Typisk landskab ved Treene floden - ekstensiv afgræsning af kvæg.
 

 

Som noget nyt i Bergenhusen var der åbnet en privat have for publikum. Man skulle bare lægge lidt penge i en bøsse ved indgangen. Det var haven til den gård, der har to reder på taget, én i hver ende.  Det var virkelig skønt at komme ind i den have og samtidig få udsigt til rederne fra en anden vinkel. Haven i sig selv var meget smuk, med masser af roser og andre blomster).

 

Udenfor besigtiger vi lige de to tavler ved denne gård (én tavle pr. rede) over "storke statistikken"!.

 

Vi hygger os også meget med at gå rundt og se storke i luften og på tage, udover dem i rederne.

 

Desværre var kroen Hoier-Boier (betyder "stork langeben" eller noget i den stil!) i Bergenhusen lukket (til salg). Heldigvis er storkereden på kroen beboet, men vi måtte så køre et andet sted hen for at spise frokost.
 
 
Storkereden på kroen "Hoier Boier".
 

 

Det gjorde vi så i Seeth. Her er der også en storkerede på pæl (36). Faktisk er denne storkerede den ældste i området med størst ynglesucces. Det kan vel kun gøre os danskere stolte, at hanstorken i Seeth er dansk! Han har indtaget denne rede siden 2001. Hans "navn" er: Copenhagen 1A30" og han er ringmærket i Fovslet ved Kolding d. 1.7.97. I år har parret her 5 unger (det har de også haft én gang tidligere) - det er virkelig flot (desværre er mit billede af reden ikke særlig godt, og man kan slet ikke se, der er 5 unger).

 

Vi skal lige en afstikker ud vest for Friedrichstadt og se en stor gård (Roter Haubarg), så vender vi tilbage til storkeland. Der er dejlige dyremotiver overalt!

 

Fra Jörg Heyna, som bl.a. holder øje med og ringmærker storkeunger i Schleswig-Holstein, har jeg fået anbefalet en storkerede på en fodersilo i en lille by - Wisch. Vi kommer også igennem Rantrum, hvor der er en beboet rede på en pæl lige ved vejen. For at finde reden i Wisch må vi virkelig ud på de små veje, men vi finder dog siloen med storkerede rimelig hurtigt. En rusten silo har storkene valgt at bygge rede på. Iflg. Jörg Heyna har de 3 unger (han har ringmærket dem d. 16.6.!)

 

Vi kører derefter til Schwabstedt, en køn landsby ved Treenefloden (det er 1 km fra Wisch). Jeg må bare gense storkereden på kirken dér. Vi får en parkeringsplads lige ved kirken, og jeg ryger ud af bilen, for der står en stork på tagryggen, højt oppe på det røde tegltag, faktisk sidder den på en lynafleder, der er sat på hele vejen hen over tagryggen. Den sidder ikke særlig godt, basker lidt med vingerne for at holde balancen. Et øjeblik efter knebrer storkemor fra reden, hun har vel fået øje på gemalen. Der ruges - ser det ud som om - der er i hvert fald ingen små hoveder, der stikker op af reden.
 
 
 
 

 

Kirken i Schwabstedt er meget smukt beliggende, det separate klokketårn står på en gravhøj ved siden af. (jeg har også beskrevet kirken og storkereden i min beretning her på hjemmesiden i juni 2010) Man kan gå op til klokketårnet og på denne måde se lidt mere direkte over på reden. Det gør jeg. Storkemor (eller far) ligger i reden. Udsigt ud over Treenefloden, der snor sig gennem landskabet.

 

Vi skal til at vende tilbage til vores hotel ved grænse, men på vejen overraskes jeg over at se en storkerede med to voksne storke i, i byen Winnert. Jeg vidste ikke af, at der også var beboet rede her.

 

Atter en dejlig dag i det skønne "storkeland" så tæt på Danmark er ved at være slut. Det er absolut et besøg værd, selve Bergenhusen og områderne omkring. Alt sammen i meget rimelig afstand af Danmark.
 
Se flere fotos fra turen ved at klikke her.
 
Se meget mere om storke i Slesvig Holsten på Jörg Heyna´s hjemmeside "Störche im Norden" her
 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex