Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkeunger i Roskilde skal have ringe på

Jyske storkeunger på vej i Skærbæk

 
 
Lagt på Storkene.dk den 27. maj  2011
 
 
 

Trods en meget tør start på foråret, har de tre storkeunger i Gundsølille ved Roskilde, godt hjulpet af vejrskiftet og en god del nedbør, vokset sig så store, at tiden er inde til at få sat ringe på.

Den 1. juni er dagen hvor storkeungerne skal have besøg i reden for at få sat ringene fra Zoologisk Museum på. Noget deres nervøse forældre har set mange gange før og som normalt ikke giver dem problemer.

”Vi får mange spørgsmål omkring ringmærkningen og om ikke storkeforældrene ser det som et angreb på deres unger” siger Jess Frederiksen, der dog kan berolige med hele familien klarer det rigtig godt;

”Ungerne er selvfølgelig nervøse og forsøger at spille døde, ved at lægge sig fladt ned i reden for ikke at tiltrække opmærksomhed. De gamle forældre flyver omkring reden eller sidder på et nærliggende tag for at holde øje med hvad der foregår. Men kort tid efter ringmærkningen er livet igen normalt og forældrene kommer tilbage til reden”

Det er ikke til at skelne mellem hanner og hunner hos storkeunger. Derfor har vi ikke tidligere været klar over, om ungerne var hanner eller hunner. Men i år vil vi som noget nyt, få afklaret hvilket køn storkeunger har. Dette gøres ve at storkene får foretaget en DNA test.
 
Storkeunger ses her under ringærkningen i 2007. (Foto: Hans Skov)
Det er dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der foretager testen ved at tage en lille dråbe blod fra hver storkeunge. Og efter et par uger foreligger svaret på testen. I øvrigt var det samme dyrlæge, der sidste år da hanstorken Emil var syg, var hurtig ude med hjælp for at nedkæmpe en voldsom og livstruende betændelse i det ene ben.
 
Hvad skal ungerne hedde?
Du kan se hele seancen på TV2 den 1. juni kl. 18.55, hvor Rikke Tjørring fra TV2 Vejret er med oppe i liften, når Hans Skov ringmærker ungerne og når DNA testen foretages. Og når man så lige ved om det er blevet en pige eller dreng, ja, så skal ungerne jo have et navn også – men det kommer vi ind på den 1. juni – så følg med på TV2 Vejret!
 
Rikke Tjørring besøger storkeparret for 3. gang den 1. juni. (Foto: TV2).
Se indslag fra TV2 vejrets besøg i marts måned her.                                                                                                                                                   
 
Skærbæk storkeparret har unger på vej
Som nævnt her på siden, så er der stadig rigtig mange storke i landet. I disse uger er det Sjælland, Lolland Falster og Møn der kan prale af de fleste storke. Men Jylland kan til gengæld bryste sig af at huse et nyt storkepar.
 
6 storke raster på mark ved Langstrup Mose i Nordsjælland. (Foto: Storkene.dk)
 

Hos det storkepar, der etablerede sig i Skærbæk for et par uger siden, er der storkeunger på vej. Det forventes, at storkeungerne ser dagens lys om ca. 2 uger. Forældrenes oprindelse ved vi intet om. Storkene er nemlig ikke ringmærkede. Det formodes dog, at storkene er af østeuropæisk eller østtysk oprindelse og derfor yngler et godt stykke vej fra deres fødeområde.

Den seneste tids nedbør har hjulpet lidt på fødeudbuddet. En af de besøgende ved storkereden, Christian Hansen, der havde taget vejen fra Slagelse til Skærbæk, kunne melde om en del padder i afvandingskanalerne, der dræner marsken.  Men om det er nok til at holde liv i hele storkefamilien, er både tvivlsomt og spændende.

Ifølge Hans Skov, er marsken ganske enkelt for hårdt drænet og alt for tør. Og det kan gå hen og skabe problemer for storkeparret, når storkeungerne om en måneds tid for alvor skal bruge rigtig meget føde.  Til den tid vil prøven komme til at stå.

Skulle storkeparret få succes, er det meget sandsynligt, at de kommer tilbage og yngler. Skulle de derimod miste hele kuldet, så skal vi næppe forvente at se dem igen i dette område.STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex