Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Danmarks største artikelsamling om storken findes i Odense

Udklip om storke fra 1885 til 2010 samlet i en bog

 
 
Lagt på Storkene.dk den 29. januar  
 
 
 

I Odense bor Richardt Olsen, der siden barnsben haft en stor passion for en helt bestemt fugl, der ligger os på Storkene.dk meget på sinde. Og det er naturligvis ingen ringere end vores kæreste ven - storken.

 

Richardt boede som dreng på Nordvestfyn og dengang var der endnu storke på Fyn. Ganske vist ikke mange, men han kendte da til to-tre beboede lokale storkereder;


”Hvert år i starten af april, tog min far mig med ud for at se om der var kommet storke i rederne. Storken var jo den ypperste forårsbebuder og både min far og jeg holdt meget af fuglen og fulgte med i livet i storkerederne” siger Richardt til Storkene.dk

 

”Også min bedstefar holdt af storken og kunne fortælle om dengang hvor Fyn havde flere hundrede par ynglende storke. Derfor gjorde det mig virkelig ondt at se at storken, allerede da jeg var barn, var aftaget så meget. Det var trist”.
 
 
 
 
I
I 1954 udkom "Dansk Familieblad" med denne flotte forside
(Fra artikelsamlingen)
 
 
 

Udklip fra 1885 til 2010

 

Da Richardt blev voksen fik han en antikvarboghandel og dermed mulighed for selv at samle på alskens gamle bøger, ugeblade og aviser, der blev indleveret i hans antikvariat. Og de bøger der handlede om storke beholdt han selv. Ugebladende blev også gennemgået og var der en artikel om storke blev den klippet ud.

 

Igennem årerne er det blevet til rigtig mange artikler – helt præcis 300 af slagsen. Den første af artiklerne stammer fra 1885 og den sidste er såmænd fra 2010, hvor man i Familie Journalen følger Storkene.dk på tur til Litauen og desuden ringmærker storkeunger i Gundsølille ved Roskilde. Det er formentlig den mest komplette samling af danske storkeartikler der findes.

 

 

Storkene.dk skal sikre samlingen

 

I midten af januar henvendte Richardt Olsen sig til Storkene.dk for at fortælle om sin samling, som han gerne ville sikre faldt i gode hænder og blev bevaret for fremtiden. Han foreslog at Storkene.dk, som jo er en forening for og af storkeentusiaster, overtog artikelsamlingen. Et forslag formand Jess Frederiksen kun skulle brug ganske få sekunder på at sige ”ja tak” til;

 

”Det er ikke hver dag man får mulighed for at komme i besiddelse af så meget historisk materiale om storken. Derfor er vi Richardt Olsen meget taknemmelige for at han henvendte sig til os først. Artiklerne, store som små, er meget værdifulde for os og er et vidnesbyrd om, at storken altid har ligget danskerne på sinde” siger Jess Frederiksen, der ser en rød tråd i samlingen. For nok holdt vi af storken i Danmark, men vi gjorde absolut intet for at holde på den.
 
 
 
 
 
Billed-Bladet fra juli i 1939 - dengang interesserede man sig ikke kun for de
kendte og kongelige.
(Fra udklipssamlingen)
 
 

”Det er meget ejendommeligt, at vi fra starten af det 20 århundrede mere eller mindre har vidst at en af hovedårsagerne til at storken gik tilbage var at man drænede moser og vandhuller. Godt nok har der været flere teorier fremme, såsom at storkene gik tilbage på grund af forgiftede græshopper i vinterkvarteret, sammenstød med elledninger og at klimaet havde ændret sig.  Men man var klar over, at hovedårsagen skulle findes hos os selv. Dette til trods gjorde man intet for at forhindre tilbagegangen. Tværtimod tog man de sidste overlevelsesmuligheder fra storkene, ved at intensivere opdyrkningen og dræningen af vore vådområder".

 

Det er dog ikke kun trist det hele. Faktisk byder samlingen på masser af sjove historier om storke der er flyttet ind hos familier og lever som husdyr og mange andre pudsige fortællinger. Der er ret beset nok stof til en hel bog med storkehistorier og anekdoter.

 

Her på Storkene.dk vil vi i den kommende tid gengive nogen af de mest interessante og sjove historier på hjemmesiden.

 

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at Richardt Olsen, der idag er 70 år, og hans kone nu er flyttet til meget fin adresse – nemlig Storkeløkken i det nordvestlige Odense. Om det er adressen der har trukket i Richardt melder historien ikke noget om.

 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex