Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkedal fik sin storkerede!

Jan Gintbergs fødegård fik storkereden tilbage

25.03.07

Storkedal fik sin storkerede

I blæst og høj sol fik Storkedal sin rede tilbage efter mange års fravær

 

City Lift var kommet med den store 18 meters lift, og Lars Juel have opbygget storkereden efter forskrifterne. Scenen var sat til starten på hvad der gerne skulle blive større opsætningskampagne af storkereder. Og Politikens bagside redaktion var på pletten til at dække begivenheden.
 
 

 

Indgangspartiet fra Storkedal anno 2007

(Foto: Jess Frederiksen)

 

Og på trods af blæst og lidt problemer med at holde balancen på tagrykken, lykkedes det at få storkereden op på Jan Gintbergs fødegård. Jans far, Børge Gintberg fortæller, at storkereden sad et andet sted tidligere. Samtidig gjorde han opmærksom på, at reden ikke som nu var løftet over taget, men at den lå direkte på tagrykken. Og det kan nu dokumenteres.

 

Preben Tolversen fra Hillerød fortæller, at han er barnefødt på gården i 1941 og på det tidspunkt var reden på det sted som Børge Gintberg beskriver. Og den er bygget direkte på tagrykken

 

Preben fortæller; ” Jeg er født på Storkedal i 1941 og har derfor levet tæt på storkene indtil de forsvandt i 1952. De sidste 2 år var der kun 1 stork i reden. Storkene var meget fortrolige, og fulgte markarbejdet tæt, især i  høsten da der blev høstet med selvbinder med hesteforspand kom de tæt på for at finde føde (snoge og tudser).Der var gode vådområder i nærheden af gården med hundredevis af tudser og anden føde. Det hændte at der kom en fremmed stork til reden, så belv der så blev der slåskamp, og det var ikke ualmindeligt at et æg blev skubbet ud af reden".
 
"Jeg kan også fortælle en sjov historie om storken som jeg har oplevet den. Ved den gavl på gården som storkereden sad, havde vi en sandslibesten som leen og knivene til selvbinderen blev slebet på. Og en dag da jeg som
sædvanlig drejede stenen rundt og min far stod bøjet over slibestenen, skete det! Storken sked ud over redekanten og ramte min far i nakken indenfor skjortekraven som stod åben og løb lige ned af ryggen på ham"
 
Preben beskriver, at han har oplevet ca. 30 storke samle sig på taget for at tage et hvil inden de sammen med Storkedals storke fløj videre sydpå.
 
 
 
   Stemning på reden i 1948. Reden var placeret som Børge Gintberg husker det!
  (Privatfoto: Preben Tolversen) 
 
 
Akvarel malet af Rasmus Klumps skaber, Vilhelm Hansen, fra Lynge. Storkereden er
placeret på bagerste del af gården.
(Af: Vilhelm Hansen, 1946)
 
Nu er storkereden så tilbage på Storkedal - og vi kan nu blot vente på at storken igen indfinder sig. Og hvis det sker, har Børge Gintberg meldt sig som "luftmelderapportør", og vil fluks give os den gode nyhed.
 
Efter Storkedal, gik turen så til besøgsbondegården Barresøgård hos Lars Juel Sørensen, som jo er STORKENE.DK´s Nordsjællandske repræsentant og ikke mindst vores lagerforvalter. For naturligvis må hans flotte gård da have en storerede, så alle de besøgende børn får noget ekstra at kigge på. Dermed kom der i weekenden 2 storkereder op i Nordsjælland.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex