Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storkene i Stærkende og Stenløse er faldet godt til

Vinterbolig og foder til storkene er på plads

 
 
Lagt på Storkene.dk den 19. november
 
 
Så kom storkeboligen op i Stærkende
 
Storken, der har forelsket sig i Stærkende tæt på Hedehusene, har nu endelig fået sig en vinterbolig. Onsdag eftermiddag blev reden opsat på en pæl på ejendommen hvor den opholder sig.
 

Storken, der passes og plejes på bedste vis af Lonnie Jørgensen og hendes mor Dorris Jørgensen, stod ganske tæt på reden og holdt et vågent øje med arbejdet på at gøre den flotte rede indflytningsklar. Reden skal dog endnu fyldes med spagnum og halm, før den er helt indflytningsklar.

 

Om storken så tager reden i brug vides ikke endnu. Den har hidtil overnattet på det nærliggende gods Gjeddesdal, men håbet er naturligvis at den i løbet af den næste uge indtager den fornemme storkerede. Den har allerede fløjet rundt om reden et par gange, dog uden at slå sig ned.

 

”Storken skal sikkert lige vænne sig til at der nu er en rede den kan bo i – men når først den har været deroppe, så tror jeg nu nok at den accepterer den” siger Lars Juel Sørensen, der glæder sig over at Storkene.dk på denne måde kan hjælpe storken. Storkene.dk har udover opsætningen af storkereden, sørget for at storken får rigelig med mad igennem vinteren.
 
 
 
 
Masten er her på vej op på ejendommen udenfor Stærkende
(Foto: Lonnie Jørgensen)
 
 
 
 
 
Storken Oskar holdt øje med byggeriet
(Foto: Lonnie Jørgensen)
 
 
 
 
Flere storkereder på vej
 

Lars Juel Sørensen har i øvrigt travlt med at sætte storkereder op for tiden.

 

”Lige nu har vi fire storkereder i produktion hos vores smed. Den ene af dem skal monteres i Stenløse, hvor storken ligeledes venter på at få en rede at bo i” siger en yderst tilfreds, men travl Lars Juel Sørensen.

 

Storken i Stenløse trives godt på den gård hvor den har slået sig ned. Den har dog et problem med at få fodfæste på det tag hvor den ynder at overnatte. Jess Frederiksen fra Storkene.dk mener dog, at en storkerede vil løse problemet;

 

”Taget er meget glat og fuglen glider ofte ned når den forsøger at lande. Vi ser så nogen gange at den forsvinder og overnatter et andet ukendt sted. Når fuglen får sin storkerede på laden, så vil den ikke længere have dette problem”, siger Jess Frederiksen.
 
 
Storken i Stenløse går her på fælleden og guffer regnorme i sig.
(Foto: Simone Thorsteinsson)
 
 
 
 

Storken her, er ligesom storken i Stærkende, helt afhængig af menneskelig hjælp for at klare sig igennem vinteren. Derfor har Storkene.dk leveret en fryser og føde til gårdejeren, der har indvilget i at passe godt på storken igennem vinteren. Og storken har forstået budskabet. Den kommer trofast ned på gårdspladsen for at modtage de udlagte daggamle aflivede kyllinger, som indtil marts kommer til at udgøre dens føde. Til at starte med mente vi at der var tale om en ældre han-stork. Det er vi nu ikke længere så sikre på. Ringen viser, at storken formentlig er noget yngre og kønnet kender vi ikke.

 

I Gundsølille holder det gamle storkepar Ida og Emil også vinterferie og slapper af på deres skorstensrede. Efter en stressende ynglesæson, lader de nu op til en ny sæson, der forventes at starte til marts.
 
 
Sjælland som storkeland?
 
Den førende storkeekspert i Danmark Hans Skov, der er forfatter til det meget omfattende værk om storken "Storken, en kultur- og naturhistorie", har et helt kapitel i sin bog om storken på Sjælland. Netop det nordlige Sjælland var her storken holdt ud længst tid. Først i 1973 var det definitivt slut med storke på Sjælland, da den sidste stork forlod reden i Ny Harløse.
 
 
Værebro Ådal vest for København, her ved Østrup, tiltrækker storkene.
 
 
I bogen forudser Hans Skov, at Sjælland igen vil blive beboet af storke, når det skånske storkeprojekt for alvor griber om sig. Og det er netop hvad der er ved at ske nu. De skånske storke kommer langsomt, men sikkert til at sprede sig fra Skåne til Sjælland, hvor de bliver tiltrukket af det nordsjællandske landskab. Hans Skov skriver i bogen, at storken indfinder sig på Sjælland om 10-15 år. Og da bogen er skrevet i 2003, er det ikke helt ved siden af.
 
Hans Skov har desuden tidligere skrevet om "Sjælland som storkeland". Det var i en DOF artikel i 2006, hvor han forudser at Sjælland kan rumme op til en snes ynglende par storke.
 
Storkene.dk er naturligvis glade for de skånske indvandrere og håber at vi med tiden at Danmark og Sverige kan dele storke med hinanden. Det er faktisk det skånske storkeprojekt vi primært kan takke for at vi stadig har et håb om storken som ynglefugl i Danmark. Vi byder derfor storkene fra Skåne velkommen og passer dem gerne gennem vinteren. Vi ser heldigvis, at ungerne fra det oprindeligt skånske storkepar Ida og Emil, alle trækker bort, så vi ikke får en stor stamme af stationære storke. Det ønsker vi ikke.
 
Derfor har vi ikke noget problem med at skulle huse de overvintrende projektstorke - så længe vi på sigt får opbygget en bestand af trækkende storke. Storkene.dk har selv udarbejdet et projekt der er vores bud på hvordan Danmark får storken tilbage igen. Projektet ligger ikke langt fra hovedlinjerne i det skånske projekt. Dog er der den væsentlige forskel, at vi ikke ønsker deciderede storkefarme som man har i Skåne, men vil have en større spredning på de enkelte "moderpar". Læs mere om vores projekt "kunstigt åndedræt til storken" under projekter.
 
Her på Storkene.dk kan du følge med i hvordan det går for storkene igennem vinteren.
 
 

 

 
 
Den kan i øvrigt anbefales at se denne udsendelse fra MDR, hvor man sætter fokus på de overvintrende storke i Tyskland. Klik her for at se udsendelsen, der varmt kan anbefales.
 
 
 
 
Storkene.dk stadig uden sponsor
 
Her på Storkene.dk er vi desværre stadig uden en hovedsponsor. Derfor er vi indtil videre yderst afhængig af bidrag fra medlemmer. Derfor vil vi gerne gentage opfordringen til at melde sig ind i Storkene.dk.  Dit bidrag går ubeskåret til vores arbejde for storken.
 
Her i denne vinter har vi som nævnt hele fire storke på kost. Og da vi ønsker de skal være stærke og raske til foråret kommer, kræver det at de får rigeligt med foder. Storke har ikke noget problem med sne og kulde og tåler ned til 20 minusgrader. Det der er problemet er, at de ikke kan finde føde i vinterhalvåret og har brug for ca. 500 gr. næringsrig føde hver dag hvis de skal holde kulden ude. Derfor er al støtte til Storkene.dk meget velkommen.
 
Storken har ikke et problem med sne, men
med at finde føde!
 
 
Er du interesseret i et medlemskab, eller på anden måde støtte vores projekt, kan du klikke her.
 
 
 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex