Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Skånske storke bliver i Danmark

Foder og storkereder på vej til overvintrende storke

 
 
 
Lagt på Storkene.dk den 8. november
 
 
 
Skal Sjælland have flere storke?
 
For tre uger siden ankom fire skånske storke til Sjælland, hvor de i første omgang opholdt sig ved Reerslev, ikke langt fra Hedehusene. Her gik de fire storke på nogle enge op af Hedeland.

 

Efter et par dage spredtes storkene og nogle af fuglene opholdt sig herefter i Stenløse i Egedal Kommune og Stærkende i Høje Tåstrup Kommune. Her på Storkene.dk forventede vi at der var tale om storke, der alle ville tage tilbage til Skåne igen efter et kort ophold på Sjælland. Og to af storkene er da også forsvundet ud af området.

 

Men to af de oprindeligt fire storke, der var i flokken, er kommet for at blive. I hvert tilfald har de ikke tænkt sig at forlade os foreløbig. Det mener Jess Frederiksen fra Storkene.dk, der ønsker at hjælpe storkene gennem vinteren;

 

”En af storkene har slået sig permanent ned i nærheden af Stærkende på en afsidesliggende privat ejendom. Her opholder den sig i dagtimerne, hvor den slår sine folder på de nærliggende enge. Da naturen på denne årstid kun har ganske lidt at byde på for en stork, har Storkene.dk nu indledt fodring af storken, som har vist sig at være yderst sulten. Den spiser gerne det foder, som en venlig familie udlægger til den. Og bliver den kommer den ikke til at lide nød” siger Jess Frederiksen. Familien har nemlig påtaget sig det store hverv at passe og pleje storken gennem vinteren.
 
Om kort tid ankommer der en fryser til familien i Stærkende. Fryseren kommer til at indeholde de mange kyllinger storken skal fodres med.
 
 
Storken ved Stærkende her fotograferet
den 7. november.

 

 

Storkereder til storkene

 

Den anden stork har slået sig ned i Stenløse Syd på en ældre gård, der ligger med udsigt ud til Værebro Ådal. Heller ikke den kommer til at sulte, skulle den vælge at overvintre. Ejeren af gården hvor den har slået sig ned, oplyser at storken hver nat overnatter på laden og at den om morgenen tager afsted for at finde føde i ådalen. Men efter frosten har sat ind, er det slut med føde til fuglene.

 

Storkene.dk er fast besluttede på at hjælpe begge storke igennem vinteren. Uden rigeligt med føde går det dog ikke. Om kort tid, når vinteren rigtig sætter ind, vil der være brug for ganske store mængder føde i form af fisk og ikke mindst daggamle hanekyllinger. Mange tror fejlagtigt, at en stork ikke kan klare sig gennem vinteren på grund af kulden. Men det er ikke de kolde temperaturer storken vil dø af, men mangel på føde i landskabet, der vil blive dens endeligt. Så længe den får rigelig med næring, kan den sagtens holde kulden ud”

 

Desværre er Storkene.dk i den situation, at vi har mistet vores sponsor af vinterfodringen til storkeparret Ida og Emil og står derfor uden sponsor til årets fodringsprojekt, som i år med stor sikkerhed kommer til at omfatte hele fire storke. Derfor har vi brug for al den støtte vi kan få.

 

”Vi vil have storken tilbage til Danmark og skal det koste ekstra til fodring, så tager vi det med. Men det kommer til at knibe i år. Storkeparret Ida og Emil i Gundsølille skal have i nærheden af 8000 daggamle kyllinger gennem vinteren og lægger vi så de to ekstra storke vi har på kost denne vinter, så løber det op i 16000 kyllinger”.
 
 
Stork på gården Storkedal i Lynge på en rede magen til den vi vil
opsætte i Stenløse og Stærkende.
 

 

Udover levering af foder til storkene, vil Storkene.dk arrangere opsætning af to storkereder til de prægtige fugle. Dermed får begge storkene et hjem for vinteren. Skulle de vælge at blive efter vinteren, så har de også et hjem til en fremtidig mage og hjem til en hel storkefamilie. Jess Frederiksen mener dog, at der skal være et perspektiv i at iværksætte en så stor støtteaktion for storkene;

 

”Hvis storkene bliver i Danmark, er det vigtigt for os, at de kan finde føde på naturligvis til foråret. Og der hvor storkene har slået sig ned, er der absolut basis for at storkene kan leve naturligt når foråret kommer. Ikke mindst Værebro Ådal, tæt på stedet hvor storken i Stenløse har slået sig ned, oplever hvert år besøg af storke, hvilket naturligvis vidner om at storkene her kan finde den føde de har brug for. Vi ønsker nemlig ikke at skulle risikere at fodre storkene hele året rundt – det ville være perspektivløst”
 
Storkeparret i Gundsølile ankom også om efteråret i 2003 og blev gennem vinteren passet og plejet. I foråret 2004 ynglede storkene og fik unger på vingerne. Afkommet fra parret er siden alle trukket bort og det er kun de gamle storke der bliver i Danmark hele året.

 

 

Støt Storkene.dk i kampen for storkene

 

Storkene.dk vil opfordre alle naturinteresserede borgere i både Høje Tåstrup og Egedal kommuner, om at støtte op om projektet. Dette gøres bedst ved at melde sig ind i foreningen, eller blot støtte foreningen med et bidrag. Selv de mindste bidrag vil være meget vigtige for os, ikke mindst nu hvor foreningen står uden sponsor. Det er nu det gælder - det er nu vi har brug for din støtte.
 
 
 

 

Du kan læse mere om hvordan du kan støtte foreningen her.STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex