Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Links
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Jagtsæsonen på trækfugle står for døren
Lang vej til efterlevelse af jagtloven
Læs mere

Hjælper storkereder storken på vej?
Storkereder gør det langt fra alene!
Læs mere

Foråret skydes i gang den 10. marts
Generalforsamling i Storkene.dk på Barresøgård
Læs mere

Storken er kommet - alt for tidligt
Klimaforandringerne skaber ravage hos trækfugle
Læs mere

Ung stork er strandet på Bornholm
Solskinsøen har fået sjælden gæst på besøg
Læs mere

Stork er strandet på Vestsjælland
Stork på vej mod syd har fået kolde fødder
Læs mere

Smedager storkene har forladt Sønderjylland
Turen går mod Afrika
Læs mere

Storketur til Spanien
Creme de la Creme turen for storke-og naturelskere
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

21 storke over Sjælland og Lolland

Også storkeungerne fra Gundsølille har været borte i to dage

 
 
Lagt på Storkene.dk den 28. august
 
 

 

Dansk islæt i storkeflokken
 

En flok storke på hele 21 individer, trak fredag eftermiddag over Stevns og Lolland mod Tyskland. Storkene stammer fra det skånske storkeprojekt, hvor man igennem mange år har opdrættet storke med henblik på at få genetableret en skånsk bestand af hvid stork.

 

I flokken befandt der sig dog formentlig også en stork med dansk islæt.

 

”Storken Nina, med ringnummer 1A95, er udklækket i reden i Gundsølille i 2009, hvor den blev alene i reden efter dens to søskende var omkommet.  Den blev derfor i trygge omgivelser hele vinteren og indgik i vinterfodringen sammen med dens forældre. I foråret blev ungstorken jaget bort af forældrene, da ynglesæsonen blev indledt i marts måned” siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk

 

”Storken var herefter et stykke tid på sydvestsjælland, hvor den var genstand for stor opmærksomhed i landsbyen Gerlev ved Slagelse. Her håbede man for en stund, at storken ville slå sig ned på kirken. Men i stedet tog storken tilbage til Gundsølille og herefter til Skåne, hvor den undervejs lagde vejen forbi Amalienborg, hvor den blev observeret kredsende over slottet. Den ankom kort efter til Skåne, hvor den slog sig ned sig ned for sommeren. Det var frygtet at den ville slå sig ned permanent i Skåne og blive sammen med den altovervejende ”ikke trækkende” bestand af storke”
 
 
I 2007 var en større flot storke fra Skåne forbi Sjælland. Her ses nogle af dem nær
 Slagelse. Dengang vendte de fleste dog om og tog tilbage til Skåne.
 
 

 

Her på Storkene.dk er vi meget glade for at det nu tilsyneladende er lykkes den danske stork at komme med i flokken der trak bort. Storkene nåede på ganske få timer fra Skåne til Fehmarn, hvor de nu forhåbentlig snart støder til de tyske eller polske storke der trækker til varmere himmelstrøg. Det er dog før set, at skånske storke, der har indledt trækket vender om allerede når de når Sydsjælland og Lolland.

 

 

Farvel til Hans, Christian og Anders?
 

De danske storkeunger Hans, Christian og Anders, der blev navngivet sammen med lytterne på DR P4, kan muligvis også være med i flokken. For første gang siden de fløj af reden i juli måned, var storkene ikke hjemme på reden fredag aften.

 

”De har været meget trofaste og været på deres rede hver aften, men fredag eftermiddag, hvor de normalt kommer hjem efter at have været ude på marker og enge hele dagen, var der ingen storkeunger på reden” siger Jens Andersen fra gartneriet i Gundsølille.

 

Storkene har taget på længere og længere dagsture, hvilket også er et tegn på at det er tid for at rejse på den farefulde tur mod varmere egne, der normalt indledes ultimo august.
 
 
Storkeungerne ses her på reden i slutningen af juli måned.
(Foto: Merete Carøe)
 

 

Tilbage i Gundsølille er dog stadig forældrene Ida og Emil, der nu kan glæde sig over at en vellykket, men meget dramatisk ynglesæson er overstået. Ida og Emil har nu opfostret 19 storke siden de ynglede for første gang i 2004.

 

”Det er virkelig dejligt, at storkene tilsyneladende nu er kommet af sted, men naturligvis er der samtidig lidt vemod over det. For vi ved jo rent faktisk ikke om vi ser dem igen i Danmark. Mange storke omkommer under trækket og så sent som i foråret omkom en af deres søskende under en storkekamp i Slesvig” siger Jess Frederiksen, der dog håber at se dem i Danmark igen om et par år når de er klar til at yngle.
 
 
* opdateret den 29. august
Ifølge Jens Andersen kom storkeungerne retur til Gundsølille lørdag aften. Storkeungerne har dermed bare været på en længere tur, hvilket dog er tegn på, at borttrækket er nært forestående.
 
 
 
 
 
 
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex