Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

På besøg i Bergenhusen

Merete Carøe har besøgt storkelandsbyen lige syd for grænsen

 
 
 
 
Lagt på Storkene.dk den 20. juni 2010
 
 
Medlem af bestyrelsen i Storkene.dk, Merete Carøe, har netop tilbragt et par dage i Sønderjylland og Sydslesvig, hvor turen naturligvis også gik forbi storkelandsbyen Bergenhusen. Læs Merete`s interessante beretning fra turen her.
 
 
 
 
Af Merete Carøe
 
 

 
 
 

Jeg har lige været i Bergenhusen, storkelandsbyen i Schleswig-Holstein (ca. 60 km syd for grænsen). Jeg stammer fra Sønderborg, så det var ikke så langt derfra, men jeg flyttede til København i 1972, så vi ”opdagede” ikke byen før, jeg var flyttet hjemmefra.

 

Intet år uden en tur til Bergenhusen – og i år blev det altså her i midten af juni måned.

 

Der er jo også storkereder i de omkringliggende landsbyer, og de skal naturligvis også ”tilses”, bl.a. Eggebek, Hollingstedt, Börm, Schwabstedt, Seeth. Jeg opdagede for øvrigt også et par ”nye” steder denne gang!!

 

Alle ovenstående steder er værd at bese, men storkereden på kirken i Schwabstedt er helt unik. Kirken er køn med klokketårn på lille bakke (gravhøj?) ved siden af og kirkens indre er også et besøg værd. Storkereden på taget (på stativ ved taget) var beboet i alle de første år, vi besøgte byen, men pludselig et år var der ingen storke, og dette varede ret mange år
 
Storkereden på kirken i Schwabstedt. I år desværre uden unger, da æggene gik til
under en storkekamp.
 
 
 

For ca. 3 år siden skulle jeg vise nogle venner kirken i Schwabstedt, fordi der er så kønt – landsbyen ligger også så kønt, ned til Treene floden. Kirkegården med den lille kirke og klokketårnet, det er så smukt – og jeg peger op mod storkereden – ja, den var jo altid beboet tidligere.

Pludselig ser jeg et hoved i reden – kan det virkelig passe? Ligger der en stork dér? Vi zoomede ind med kameraet og fik fat i en kikkert! Jo! Ganske rigtigt! Der ligger en stork! Nej, hvor blev jeg glad! Og de følgende år har der også været storke i reden, og også i år.

 

Der stod to i reden, da vi kom. Men de var ikke særlig aktive, og så kan der ikke være unger. Efterfølgende har jeg så læst mig til, at der har været kamp i storkereden (indtrængen af fremmed stork) 3 gange, og de æg, der var lagt, er gået til.

 

Nå, men vi må videre til Bergenhusen, og det er altid spændende at se, hvor mange reder der er beboet ”i år”, og om der er unger at se i rederne.

 

Det må være et godt år i år, for der var storke i flere reder end jeg har været vant til at se, og så godt som i alle var der små hoveder, der kiggede op over redekanten, eller store unger, hvor man kunne se hele kroppen og små sorte næb, der gabte efter mere mad!

 

I Bergenhusen er der et ”Storkecenter” i en køn gammel gård med udstilling om storkens liv og levned, samt lille butik. Hvis man betaler 2 € kan man komme ind og se udstillingen - og tv-skærmen!!! Og det var ”en nødvendighed” denne gang, for for første gang i mange år, stod der en stork i reden på taget af storkecentret – og det er altså den rede, der bliver overvåget af et kamera, og som vises på tv-skærmen inde i udstillingen.
 
 
 
TV-storken sidder her og slapper af mens magen ligger og ruger på æg.

 

Ind måtte jeg derfor! Og hovsa – der ikke bare stod en stork oppe i reden, der lå også én i reden (kunne ikke ses nedefra). Der stod forklaret, at den ene stork var ankommet 1. april, den anden først 14. maj. Det var grunden til, at den stadig lå på æg, for det var det, den gjorde! Og der var 3 æg, som meget snart begynder at klækkes (desværre var jeg der kun den ene dag!!).

 

Inde i huset fik jeg også årets ”storkesituation” at vide, nemlig at der er 15 par og 2 enlige storke i Bergenhusen i år. Det er fremskridt i forhold til de foregående år, så rigtig dejligt. Byen er jo ganske lille, så det er helt utroligt mange reder i sådan en lille landsby. Der er både reder på pæle, men også på tage, og én gård har en rede i hver ende af taget.
 
Storkerede med 3 unger på tag i Bergenhusen.
 
 

 

Ved alle rederne er der tavler, der viser datoen, hvornår den første stork er kommet det pågældende år, antallet af unger, og til sidst vil der også komme til at stå hvornår storken igen flyver væk. Disse tavler er hjemmelavede og håndskrevne, og ud for år 2009 stod der meget ofte, at alle eller flere storkeunger i den og den rede var døde, så jeg synes, det tegner godt for storkesæsonen 2010, at der er så mange unger at se i rederne.

 

De omkringliggende enge er jo årsagen til alle storkene i netop det område. Bergenhusen ligger på en såkaldt bakkeø (dannet i istiden) og alle engene rundt omkring er flade med masser af bække, åer og små floder, der gennemstrømmer landskabet. Det er fladt rundt om så langt øjet rækker. Engene er ikke opdyrket (kun ganske få i hvert fald), og der går får, køer og heste og græsser. Der er også vådområder, alt sammen gode fødearealer for storkene.

 

Når bonden er ude at høste græs, er der ofte storke i nærheden, for der kommer mange lækkerier frem, når græsset bliver lagt ned. Og det kræver jo en del, når der er 2-3 unger, der skal fodres.
 
 
 
Storken er ikke længe om at komme ud på engen når der skæres græs og
fødeemnerne kommer til syne.
 

 

Jeg overværede også noget sjovt: Der står en stork på et tag (der er ingen rede lige dér), men den står og pudser sig og går lidt hen ad tagryggen. Ovre på pælen på den anden side sidder storkemor i reden hos sine unger. Jeg ved jo ikke, om storken på taget har noget med den rede at gøre, men pludselig flyver storkemor, og jeg tænker: Nå! Nu er børnene alene hjemme …. og kigger så til den anden side og ser op til storken på taget. Han virker lidt urolig, tager nogle skridt, og jeg når lige at tænke: Han skal nok over og overtage overvågningen af reden nu” – så letter han og ganske rigtigt lander han i reden. Så behøver jeg ikke være ”nervøs” for, at storkeungerne er alene hjemme!!

 

Min veninde og jeg overnattede i Friedrichstadt (køn by i ”hollænderstil” ca. 15 km fra Bergenhusen) og på vejen til og fra passerede vi Seeth, hvor storken stod i reden med sine unger både på ud- og hjemturen.

 

Dejligt gensyn med Bergenhusen og omegn.
 
Flere fotos fra turen kan se her.
 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex