Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Sjællandsk storkepar ruger på æg

Påsken er lig med æg - selv hos et storkepar!

 
Lagt på Storkene.dk den 1. april 2010
 
 
 

Så er det endelig helt sikkert, at Danmark har et ynglende storkepar i 2010. Storkeparret i Gundsølille er nemlig gået i gang med at ruge på æg.

 

”Familien Andersen, der driver gartneriet udenfor Gundsølille hvor storkene har valgt at yngle, kom med den glade forårsmelding til os” siger formand for Storkene.dk Jess Frederiksen

 
Storkeparret Ida og Emil her fotograferet ved en tidligere lejlighed. Se flere fotos her
(Foto: Hans Skov)
 
 
 

”Det er helt tydeligt, at hunstorken nu ligger fast på reden, mens hanstorken stadig bringer kviste op i reden. Og netop det faktum, at den ene stork er fast på reden, er tegn på at der er lagt æg der skal beskyttes mod eventuelle prædatorer

 

Storkene skal nu begge skiftevis ruge på de 3-5 æg til starten af maj, hvor der gerne skulle komme dunede og forslugne storkeunger i reden.
 

 

Storke må knokle for føden

 

At storkeungerne er forslugne vidner fødebehovet om. Undersøgelser har vist, at en storkefamilie med unger i reden, skal hente i omegnen af 300 kg. føde til reden for at få ungerne på vingerne.  Og dette er ifølge Jess Frederiksen en kæmpe opgave, der kræver at begge storke knokler dagen lang med at søge føde;

 

Det er selvsagt ikke nogen nem sag at skaffe så meget føde for de to forældrestorke, der begge må lægge mange kræfter i det hvis missionen skal lykkes. Sidste år lykkes det kun parret at få en unge på vingerne og i 2008 kom der slet ingen unger i reden. I 2007 lykkes det dog parret at få opfostret hele 3 storkeunger”.
 

 

Vejret spiller en hovedrolle

 

Vejret spiller en afgørende rolle for om et storkepar skal have succes. Og det er ikke nemt at finde den rette balance mellem for nedbør og tørke. 

 

I 2009 var det både for lidt nedbør og senere for meget nedbør, der afgjorde skæbnen for storkeungerne i reden. Vinter og forår var ganske tørt hvilket var medvirkende årsag til at den nærliggende ådal, hvor storkene primært søger deres føde, var for tør og derfor ikke bød på samme fødemængde som eksempelvis i 2007.  Og i juni måned blev tørke afløst af voldsomme regnskyl, der gjorde det af med en af de to tilbageværende storkeunger.
 
Tre storkeunger under ringmærkningen i juni 2007.
(Foto: Hans Skov)
 

 

I 2007 oplevede Danmark en forholdsvis nedbørsrig vinter samt et forår der både bød på sol og varme og regn i passende mængder – og storkene fik uden besvær tre unger på vingerne.

 

Men til trods for vinteren 2009/2010 har budt på forholdsvis meget sne, med deraf følgende smeltevand, der nu har gjort ådalen sjappet, er det endnu for tidligt at sige om det lykkes storkene at få flyvefærdige storkeunger i reden.


Fundamentet er indtil videre godt og vi kan da håbe på, at det lykkes storkeparret at få mere end en storkeunge ud af det – men der er lang vej endnu og meget kan gå galt” siger en trods alt optimistisk storkeformand, der håber på at 2010 bliver et ligeså godt år som 2007.
 

 

Se indslag fra TV2 Lorry her 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex