Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Storke i sneen

Storkene i Gundsølille klarer vinterkulden

 
Lagt på Storkene.dk den 6. februar 2010.
 
Storkene og den hårde vinter

Vi er sikkert mange, der efterhånden går og længes mod mildere tider. Mange der ikke længere kan holde ud at vågne op til endnu en kold dag med sne, bidende kulde, rim på ruderne og glatte veje!

Desværre må vi vente længe, for foråret ligger ikke lige og lurer om hjørnet – snarere tværtimod! For efter et par dage med noget der kunne ligne en mildning, vender kulden stærkt tilbage igen.

Den seneste uge har der været skrevet en del om dyr der bukker under for kulden. Ikke mindst ugler, svaner, blishøns, ænder og gæs, lider under den langvarige kulde og fødeknaphed.  Også havens fugle har det skidt, men de klarer sig dog alligevel igennem vinteren, så længe man bare husker at lægge mad ud til dem.

Og hvordan klarer de overvintrende storke i Gundsølille ved Roskilde sig så? Udmærket tak, vil storkene svare, hvis det ikke lige var fordi storke er stumme.
 
Storkene får kolde fødder, men klarer sig ellers fint igennem vinteren. (Foto: Jens Andersen)
 

”Storkene er siden jul blevet fodret flere gange hver dag, så de lider absolut ingen nød. I de normale danske grå vintre, har storkene nøjes med at få foder en gang pr. dag, men med den kolde vinter, har vi fordoblet rationen” siger gartneriejer Jens Andersen, der har fået det ærefulde hverv, at sørge for at storkene Ida og Emil, samt deres overlevende unge fra 2009, Nina, klarer sig helskindet igennem vinteren.

”Storkene kommer præcist hver gang der vanker mad. Og hvis ikke de lige er der, skal der bare fløjtes – så de straks flyvende for at få mad. Vi har også prøvet at give dem vand, men det har vist sig, at de slet ikke er interesserede. De klarer sig tilsyneladende med den sne der ligger”
 

Foråret kommer trods alt snart

Formanden for Storkene.dk Jess Frederiksen, glæder sig dog allerede til en spædende forårssæson. For vinteren får jo en ende om ikke så lang tid.

”Om ca. 4-5 uger komme vil storkene trods alt komme i forårshumør. I midten af marts måned, vil storkene begynde at vise yngleadfærd og begynde at reparere på deres storkerede og vil til den tid formentlig blive noget mere afvisende overfor deres unge fra 2009 kuldet, som indtil nu har fået lov til at opholde sig sammen med dens forældre på reden” siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

”Om storkeungen får lov til at opholde sig i absolut nærhed af ynglereden er tvivlsomt, da storkehannen Emil ved tidligere lejligheder har udvist endog meget aggressiv adfærd overfor sine egne unger fra tidligere år. I løbet af foråret vil ungfuglen Nina sandsynligvis blive forvist til en af de andre mange storkereder der er i området omkring Gundsømagle Sø og Værebro Ådal” fortsætter Jess Frederiksen, der syntes situationen omkring den overvintrende storkeunge er noget interessant.
 
 
 
 
Gode minder fra 2007, hvor Værebro Ådal tiltrak hele 6 storke samtidig (her 5). Ådalen var da våd og
saftig med meget føde.
 
”Vi har ofte haft flere storke i området i de forgangne forår og somre. Men i år har vi altså en stork, der allerede fra forårets begyndelse, har et tilhørsforhold til området og sandsynligvis vil blive i nærheden af ådalen gennem sommeren. Desværre er storken endnu for ung til at yngle. Det er kun yderst sjældent sket, at storke på bare et år har ynglet, så det vil være en sensation hvis der skulle komme et ynglende storkepar mere til området i 2010”
 

Smeltevand giver bedre betingelser

Sneen, som der jo er faldet så rigeligt af i hele landet i denne vinter, vil sandsynligvis give bedre betingelser for bl.a. storkene i Værebro Ådal i forår og forsommeren 2010. For når det tykke lag sne, om forhåbentlig godt et måned begynder at smelte, vil der dannes større smeltevandssøer på marker og enge, samt i ådalen. Dette vil i modsætning til 2009, hvor både vinter og forår var ekstremt tørt og der hele foråret var mangel på nedbør, give et bedre afsæt for storkene. Når der ikke er nok vandhuller er der også kun begrænset storkeføde i form af frøer og andre vanddyr- og insekter. Og når jorden er for tør og hård, vil det ikke være muligt for storkene at få fat i regnorme og biller, der vil grave sig dybere ned i jorden og dermed væk fra overfladen. Regnorme er især vigtige fødeemner for storken i den første periode efter æggene er klækket og storkeungerne ikke kan tage for store fødeemner til sig.

”Man kan derfor populært sige, at der ikke er noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Så vi må døjes lidt endnu med sne og kulde og glæde os over, at jo mere sne der kommer, des mere smeltevand og bedre forhold for storkene og deres unger” siger Jess Frederiksen der minder om den gode storkesæson 2007.

”I 2007 havde vi rigtig meget sne i februar og starten af marts. Og dette var medvirkende årsag til, at fødegrundlaget i ådalen var betragtelig forbedret i foråret og forsommeren og storkeparret fik 3 unger på vingerne – lad os håbe på en gentagelse i 2010”.

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex