Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Broksø Gods håber på nye indflyttere

Den første af tre storkereder i Næstved Kommune er opsat

 
Lagt på Storkene.dk den 22. december 2009
 
Næstved tror på tranen - og storken
Næstved Kommune tror og håber på storken – så meget at kommunen nu har fået opsat den første ud af i alt  tre planlagte storkereder. For selv om det lige nu er vinter og bidende koldt - og det derfor ikke lige er storke man tænker mest på – så kommer foråret om kun knap 3 måneder. Og når nu kommunen er hjemsted for en så sjælden langbenet fugl som tranen, hvorfor så ikke storken?
"Næstved Kommune har en ambition om, at blive det en af de første danske kommuner som igen får ynglende storke. Derfor har vi planlagt at opsætte en række storkereder, som nu er indkøbt" siger biolog i Næstved Kommune Lars Malmborg. Han ved dog godt, at storkereder alene ikke gør det. Uden det rette biotop, giver det nemlig ikke megen mening at få opsat en storkerede.
 
Et vinterligt Broksø Gods - med en indbydende storkerede (Foto: Lars Malmborg)
 
"Kommunen har i de sidste år gjort meget for at forbedre vilkårene for storken og andre engfugle og planter. Vi har i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen Storstrøm gennemført en omfattende vandstandshævning langs bl.a. Susåen, udbygning og pleje af eksisterende vandhuller og pleje af engene gennem ekstensiv afgræsning og høslæt af arealerne. Og betydeligt større arealer vil komme til det kommende år, men vi kan allerede nu se at det har hjulpet" siger en tilfreds Lars Malmborg.

Kommunen og SNS Storstrøm samarbejder med en række lodsejere omkring naturgenopretningen, som er en del af Vandmiljøplan lll. En af lodsejerne er godsejer Cathrine Riegels på Broksø Gods, der var udvalgt som modtager af den første storkerede.

Traneparret med deres unge i Holmegård Mose i juli 2009. (Foto: Rune Larsen)
 

Netop i området omkring godset, er storken set flere gange i de sidste 3 år og Cathrine Riegels glæder sig over, at storken har valgt netop hendes jorde at søge føde på. Men det er ikke kun storken der nyder godt af naturforbedringerne.

"I 2007 slog et tranepar sig ned i Holmegård Mose og fik 3 unger på vingerne. I både 2008 og 2009 var traneparret tilbage og fik igen unger på vingerne. Det er vi også meget stolte af – for det er det eneste tranepar på Sjælland og det første af slagsen på vore kanter i 200 år " siger Cathrine Riegels, der inderligt håber, at storken vil blive i området de kommende år.
 
Held skal der til
Men ifølge formand for Storkene.dk Jess Frederiksen, skal der lidt held til, hvis vi skal se ynglende storke på Broksø Gods.

"Selvom vi nu har opsat en storkerede på godset og fødegrundlaget er i orden , ja, så skal der altså et storkepar til. Og hvis storkeparret tilmed skal have held med at yngle, skal det indfinde sig på det rette tidspunkt – dvs. inden midten af maj måned " siger Jess Frederiksen, der dog er meget imponeret over Næstved Kommunes vilje og indsats for storken og andre af engens skabninger.

"Hvis bare alle kommuner havde samme tilgang til naturen og tilmed havde en målsætning om at få storken tilbage til netop deres kommune, ville det se meget bedre ud for storken" 
Jess Frederiksen mener derfor, at Næstved Kommunes holdning til storken, være et eksempel til efterfølgelse for andre kommuner i Danmark.

I løbet af foråret udpeger biolog Lars Malmborg placeringen af de to næste storkereder, som vil ske i forbindelse med et andet stort vådengsprojekt langs med Susåen mellem Vrangstrup og Næsby Bro. Storkene.dk følger med i projekterne i Næstved Kommune og håber på succes for kommunen - for det fortjener de!

Læs mere om Næstved Kommunes plan for natur, parker og grønne områder i denne brochure:
 
 
For mere information om Holmegaards Mose
 


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex