Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Sommer, sol og storke i Elbdalen

Storkeparadiset i Brandenburg fik dansk besøg

 
Lagt på Storkene.dk den 1. juni 2009
 
I Kristi Himmelfartsdag-ferien, havde Storkene.dk fornøjelsen af at vise en busfuld forventningsfulde gæster rundt i et af Tysklands bedste naturområder, hvor storken og andre interessante fuglearter trives i bedste velgående. Endnu engang var storkeeksperten Hans Skov vores kyndige guide gennem storkebyerne.

 

Med udgangspunkt fra Sjælland, tog bussen gæsterne over Fehmarn til delstaten Brandenburg i det gamle DDR. Og allerede få timer efter bussen havde forladt Danmark, blev der første gang råbt ”STORK” i bussen. Lidt senere var det så den røde glente, der blev spottet første gang.  Dette skulle blive de første af utallige storke og glenter på vores tur.
 
 
Fællessang og musik er en væsentlig del af turene med Storkene.dk.
Lars Juel Sørensen og Alf Blume spillede for til mange gode danske sange!
Foto: Helle Krogsgaard)
 
 
Efter at være blevet indkvarteret på vores hotel Prignitz i Wittenberge, stod aftenen på god mad, musik og sang. Storkene.dk havde allerede i 2008 valgt ”Storken sidder på bondens tag” som foreningens slagsang, og med god hjælp fra Lars Juel Sørensen og Alf Blume, der spillede henholdsvis harmonika og guitar, stemte alle gæsterne i på en række gode nye og gamle danske sange. Lidt til den søde tand blev det også til. Hotellet havde været så venlige at fremstille en stor flot kage med foreningens logo på som Jess Frederiksen så havde fornøjelsen at skære kagen for. Selvom kagen smagte pragtfuldt, var der dog rigeligt til at vi kunne have kage med til næste dags tur.
 
Storkene.dk bød på en flot jordbærkage. Klik på billedet for at se flere fotos fra
Digitalpressen.dk
(Foto: Benny Kühnell)
 
Lørdag lagde vi ud med et stop i byen Cumlosen, der ligger ganske tæt på Wittenberge. Her ville der være mulighed for at støde på pirolen, sort stork, havørn og naturligvis hvid stork. Gruppen blev sendt ud på en vandretur på diget ved Elben og efter kun ganske få minutter blev der råbt ”sort stork”. Det var ornitologen Christian Rørdam, der som den første fik øje på en den hvide storks sjældne sorte fætter. Herefter gik de så slag i slag med pirol, havørn, kærhøg, et væld af røde glenter. Cumlosen bød ganske enkelt på det hele. Christian Rørdam fortalte i øvrigt senere, at han havde optalt hele 80 fuglearter på turen.
 
 
Sort stork ved Cumlosen. Klik på billedet for flere fotos fra www.krogsgaards.dk
(se under "ture i naturen")(Foto: Helle Krogsgaard)
 
  
Rød glente over Cumlosen. Klik på billedet for flere fotos fra www.krogsgaards.dk
(se under "ture i naturen")(Foto: Helle Krogsgaard) 

 

Da vi nåede den lille pittoreske by Werben, var det egentlig for at få en pause og for at læske os på en cafe foran en storkerede. Desværre var det cafeen ikke i stand til at servere os. Derfor drog hele gruppen ind til centrum af byen – et besøg mange sent vil glemme. På byens maleriske torv, ligger en smuk gammel kirke, der denne dag blev husede en fernisering. Ikke mange lokale besøgende var til denne fernisering. Derfor vakte det stor opmærksomhed, da 50 danske ”storketurister” væltede ind i kirken – var de virkelig kommet hele vejen fra Danmark for at se på de lokale skilderier? Det viste sig hurtigt, at byen desværre, som så mange andre østtyske byer, var ved blive affolket efter murens fald og man derfor ville iværksætte aktiviteter for at gøre byen mere interessant at bosætte sig i, og for turister. Ganske synd, for byen har meget at byde på. Foruden flere storkepar, var byen meget velholdt og som at komme 100 år tilbage i tiden. Derfor kan et besøg her varmt anbefales.
 
 
Fernisering i Werbens hyggelige kirke. Kirken blev fyldt da vi indtog den! Klik på
billedet for at se flere fotos fra Digitalpressen.dk
(Foto: Benny Kühnell)
 

 

Rühstädt er Tysklands storkehovedstad og var et af hovedmålene for turen. Her yngler i 2009 hele 30 par hvide storke – alene fra en udsigtspost, en spinkel altan, kunne man tælle ikke færre end 10 beboede storkereder! Absolut ikke noget hverdagssyn. Der var storke overalt i luften, uanset hvor man kiggede hen. I Rühstädt indtog vi så endelig vores forfriskninger – med udsigt til byens mange storkereder. Det kan anbefales at besøge Rühstädts fine storkemuseum, hvor man får god indsigt i storkens liv omkring byen og her kan købe både souvenirs og litteratur om storken. Entreen er bare 1 euro.
 
To af Rühstädts 30 storkepar ses her på reden. Klik på billedet for at se flere fotos fra
Digitalpressen.dk
(Foto: Benny Kühnell)
 
 
 
Holder altanen? Klik på billedet for flere fotos fra www.krogsgaards.dk
(se under "ture i naturen")(Foto: Helle Krogsgaard)
 
 
Efter Rühstädt gik turen mod Wittenberge, med et enkelt stop ved en fiskeørnerede, der var anlagt på en elmast. Fiskeørnen er, modsat den hvid stork, en sky fugl, der ikke lader sig fotografere så nemt. Det nærmeste vi kom, var 300 meter – nok til at parret var tæt på at blive nervøse.
 
 
Fiskeørn lander på reden. Klik på billedet for flere fotos af Alf Blume.
(Foto: Alf Blume)
 
 

Dag 3 var primært dedikeret til hjemrejse. Dog nåede vi et stop i Besandten, hvor Hans Skov kendte til et par gamle storkerede. Den ene var på en gammel og forfalden, men idyllisk, Sachsergård. Dette blev det sidste stop, før turen gik nordpå.

 

At der findes så mange storke og andre interessant fuglearter her, skyldes naturligvis den skånsomme drift af jorderne ud til Elben. Det er her den største koncentration af storke findes. Det er også ret ejendommeligt at se, at grænsen for hvor der er mange storke er hårfin. Så snart man kommer bort fra Elbdalens fine engarealer og ind på de mere intensivt dyrkede arealer, tynder det kraftigt ud i storkebestanden. Dette giver naturligvis stof til eftertanke.
 
Tre dage med mange storke og flot natur var slut. Og trods lidt genvordigheder med vores bus og en enkelt misforståelse med middagen på vores hotel, var der bred enighed fra deltagerne om, at denne tur var en stor succes.
 
Storkene.dk glæder sig derfor til endnu engang at byde på storketur til næste forår.
 
Vandring mod Elbens diger ved Cumlosen. I frons ses Storkene.dk´s guide Hans Skov
(Foto: Alf Blume)
 
 
 

Information og henvisninger

Mange byer blev besøgt undervejs, og det kan varmt anbefales, at gøre et længere stop ved mange af disse byer. Derfor finder du nedenfor en oversigt over alle byerne vi gjorde stop. Hvis man klikker på byen fremkommer der informationer omkring muligheder for overnatning. 
 
 
 
Müggendorf
Ingen information om pension/hotel

 

Wahrenberg

 

Beuster

Ingen information om pension/hotel

 

Werder

Ingen information om pension/hotel

 

 

 

 

Stapel

Ingen information

 

 
Flere billeder fra turen kan ses ved at klikke på navnene på nogle af de gode fotografer der var med på turen:
 
 
 

 

 STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex