Forside    Sitemap    Printvenlig udskrift             
   Om os
   Projekter
   Om storken
   Sponsor
   Privatlivspolitik hos Storkene.dk
   Kontakt
   Cookies
Storkene i Danmark

Nyheder

Sønderjysk storkefamilie er taget på vinterferie
Tom storkerede de næste 7 måneder
Læs mere

Storketur til Rumænien
I juni måned 2019 kan du rejse langt tilbage i tiden med Storkene.dk
Læs mere

Kig op – hobevis af storke er snart over os
Rekordmange storkeunger på vej på vingerne
Læs mere

Varm sommer giver rekord mange storkeunger
Storkeparrene har nydt godt af varmen
Læs mere

Storkepar har snydt alle
Sjællandsk storkepar har femlinger
Læs mere

Første storkepar på plads i Sønderjylland
Storkereden i Smedager er igen beboet af storkeparret
Læs mere

Vis flere nyheder


   
Velkommen til STORKENE.DK

Program for storketur med Storkene.dk til Elbdalen

Tusinder af storke venter på os

 
 
Kom med til Elbdalen og de tusinder af storke
 
I foråret 2008 var Storkene.dk vært for en vidunderlig tur til Bergenhusen i Sydslesvig. Her kunne deltagerne opleve ikke mindre end 18 par storke, alene i denne by, hvilket mange var overraskede over. Bergenhusen er jo blot et stenkast fra den danske grænse. Se et kort sammendrag fra turen her
 
 
Idyllisk natur præger området ved Elbdalen. Her er det Beuster, hvor 6-7 par
storke yngler.
(Foto Hans Skov)

 

For dem der ikke helt fik nok af de mange storke i Sydslesvig, eller ikke havde mulighed for at være med på vores første tur, er der nu mulighed for at komme med på en ny tur. Denne gang går turen til Elbdalen, hvor vi tager udgangspunkt i Tysklands storkehovedstad, Rühstädt. Byen husede i 2008 33 ynglende storkepar og i 1996 var der sågar hele 44 ynglende par.

 

Rühstädt er beliggende i den nordvestlige del af delstaten Brandenburg. Dele af området er udråbt til et såkaldt biosfærereservat med et samlet areal på 533 km², og strækker sig langs det de østlige bredder af floden Elben mellem byerne Dömitz i Mecklenburg-Vorpommern i nordvest og Quitzöbel i sydøst.

Til reservatet hører vådområdet Lenzer Wische, og de historiske byer Lenzen, Bad Wilsnack, Wittenberge, Hansestaden Perleberg, moseområdet Rambower Moor samt Plattenburg, der en af de ældste borge i Brandenburg. Og så altså storkebyen Rühstädt. I hele delstaten yngler der ca. 1400 par storke.
 
 
 
Her ses Elben slynge sig gennem landskabet ved
Wittenberge hvor vi skal bo.
 
 
Storken som turistmagnet
Et besøg her er som at tage en tidsrejse 50 år tilbage. Små idylliske uforstyrrede landsbyer ligger som på en perlerække langs med Elben, som snor sig gennem det frodige landskab. Her er ensartede kornmarker som vi kender det, afløst af varierede dyrkningsformer, store moseområder og vidtstrakte overdrev der bliver græsset af kvæg. Her lever landmanden i fuldstændig harmoni med naturen, og storken og bonden går stadig hånd i hånd, nøjagtig som det udadskillelige makkerpar storken og bonden har været i Danmark igennem hundreder af år.
 
Lokalstaten bruger her storken som det helt store trækplaster i deres turistkampagner og brug samtidig denne prægtige fugl som "kronen på værket" og som beviset på en sund og intakt natur. Som den berømte storkeforsker Ernst Schüz engang udtalte;
 
" Storken er et barometer for naturens tilstand. Dens aftagen er et faresignal, som vi bør reagere på
 
Og det har man så gjort her hvilket har resulteret i en massiv fremgang for denne prægtige fugl og en lang række andre fuglearter. Danmark kunne lære meget her!
 
 
Man kan undre sig lidt over at storken tør bygge rede oven på denne lade!
 
 
Fra 7 til 44 par storke på 20 år
Som nævnt er det ikke kun den hvide stork der kendetegner området. En lang række fugle, som vi kun sjældent oplever i Danmark kan opleves her. Af rovfugle kan man nævne rød glente, fiske- og havørn, som alle findes i området. Den farvestrålende fugl pirolen, som man kun ser ganske sjældent i Danmark, er ligeledes en fugl som vi med stor sandsynlighed render ind i. Det samme gælder tranen der er Europas største fugl, da den også yngler i området. 
 
Storken har oplevet stor fremgang i denne del af Elbdalen. I Rühstädt ynglede i 1970 blot 7 par, som fik 9 unger. I 1996 havde bestanden nået sit klimaks på 44 par og siden da er bestanden gået en anelse tilbage og har stabiliseret sig på 30-35 par. Som nævnt yngler der i hele Brandenburg regionen omkring 1400 par storke, hvilket er en stigning på hele 400 ynglepar i forhold til starten af 1990`erne, hvor bestanden var i underkanten af 1000 par.
 
 
Udover storken, kan et væld af andre fugle træffes på turen! Her er
det pirolen og rød glente.
 

En væsentlig grund til bestandsfremgangen skal findes i den hedengangne DDR stats økonomiske problemer. I starten af 70`erne havde man ganske enkelt ikke råd til den intensive drift af området og indstillede sprøjtning, gødskning og dræning. Dermed opstod dette enestående område, hvis naturrigdomme det nye Tyskland nu nyder godt af.

Det er dette unikke område vi nu inviterer dig med ned at se nærmere på. For storkefans byder dette område på helt enestående oplevelser. Endnu engang har vi fornøjelsen at have Hans Skov med som kyndig turguide, hvilket giver dig sikkerhed for stor saglighed.
 
 
Godnat Rühstädt - aftenstemning over tysklands "storkehovedstad". Klik på
billedet for flere fotos.
(Foto: Herbert Rittig)
 
 
Overnatning centralt i naturområdet
Rejsen foregår i en turistbus med alle moderne bekvemmeligheder. Turen starter i Allerød og Høje Tåstrup og går via Rødby til rejsens mål ved Elbdalen i delstaten Brandenburg.
 
 
 
Altstadt i Wittenberge
 
 
Overnatningen foregår på Hotel Prignitz i Wittenberge. Byen Wittenberge, der ligger ca. 20 km. fra Rühstädt, er som tidligere nævnt en del af det store vidtstrakte naturbeskyttelsesområde. Byen har knap 20.000 indbyggere har som så mange andre tyske byer en meget hyggelig gammel bydel (Altstadt).
 
 
 
Dejligt lyse værelser, alle naturligvis med tv og bad
 
 
 
Busafgangstider
 

Mens vi ikke tager det så nøje med tiderne når vi er i Tyskland, er det dog vigtigt at være til tiden på opsamlingsstederne i Danmark. Bussen afgår som følger:

 

22. maj:

Lynge (Barresøgård)

Slangerupvej 29

3540 Lynge

Tidspunkt:

Kl. 08.00

 

Allerød Station

P.plads overfor stationen

Tidspunkt:

Kl. 08.20

 

Høje Tåstrup Station

Ved P. plads foran station

Tidspunkt:

Kl. 09.00

 

Næstved/Rønnede

Ved P. plads motorvejsafkørsel 37

Kl. 09:50
 
Pris:
Kr. 1795,00
 

Prisen inkluderer: 

  • Bustransport
  • Drikkevarer, kaffe og kage under turen til Elbdalen
  • 2 overnatninger på Hotel Prignitz, med morgenmad
  • "Get together" aftenarrangement inklusive festmiddag fredag den 22. Maj (Lars Juel sørger for at medbringe sin harmonika og spiller op til fællessang)
  •  Professionel guidning af Hans Skov
  • Gave fra Storkene.dk
  • Et gratis medlemskab af Storkene.dk (for dig der ikke er medlem endnu)

Frokost på turen og andre fornødenheder er ikke inkluderet i prisen.

Der vil være mulighed for at gøre stop ved en grænsebutik, såfremt tiden tillader det. Husk pas!

Forventet ankomst til Wittenberge bliver mellem 17.00 og 18.00. Forventet ankomst i Allerød søndag den 24. maj kl. 21.00.
 
Denne side opdateres løbende med nye informationer, og det endelige detaljerede program vil blive lagt ind på denne side. Derfor er det en god ide at holde sig orienteret her. Allerede tilmeldte vil dog få information om ændringer og andet personligt.


STORKENE.DK          Tlf:     Storkene_DK@yahoo.dk
powered by webex